Posterior Tibial Tendon Disfonksiyonu
Tendonlar, kemiklere kaslarla bağlanırlar ve bir y...
Temmuz
Tendon ve eklem olan bölgelerde, eklem kapsülü ile tendon kılıflarındaki defektlerden oluşan içi eklem veya tendon kılıflarının salgıladığı sıvı dolu keseciklerdir. Çoğunlukla el bileğin dış yüzeyinde görülen bölgedekilere “Higroma” da denmektedir. Zararsızdır ve zamanla büyüyebileceği gibi kaybolabilmektedir de. Ancak bazı kişilerde sertleşmekte ve ağrı hissine neden olabilmektedir. Sertleşmiş olanları hastalar kemik çıkıntısı olarak algılayabilirler.
İstanbul ganglion kisti el bileğinde kitle ile belli olmaktadır. Söz konusu kitle zamanla yok olabilmekte ve herhangi bir şikayete neden olmamaktadır. Bazı kişilerde ise kitle sertleşmekte, ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açabilmektedir. Bu durumda alanında tecrübeli bir ortopedi uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Aniden el bileğinizin üzerinde bir şişlik fark etmeniz çok hoş olmayan bir sürpriz olabilir. Ancak telaşlanmayın bunların bir çoğu zararsız ganglion kistleridir ve zaman içerisinde kendiliğinden kaybolacaklardır.
Sık olarak ganglion kistleri el bileğinin üst bölümünde oluşur (dorsal ganglionlar).Ancak bazen el bileğinin arka bölümünde nabız alınan bölge ile başparmağınızın arasında da ortaya çıkabilirler. Bazense parmakların eklemleştiği alanlarda yada parmakların dip noktalarında görülebilirler. Ganglion eklem içerisinde yer alan kemik ve kas dokularının arasında bulunan bağ dokusundan kaynaklanarak balonsu görüntüsü ile karşımıza çıkar. Bu balonun içerisinde yoğun,kaygan eklem sıvısı ile aynı özellikte bir materyel bulunur.
Genel bir kural olarak hareketliliğinizin artması ile bu balon büyür ve tam tersi hareketliliğinizin azaldığı dönemlerde bu balon küçülür.
Ganglionların oluşum mekanizmasını başlatan sebepler bugün için halen bilinmemektedir. Kadınlar da erkeklerden daha sık olarak görülür ve en sık olarak el bileğinin üzerine sürekli yük uygulamak zorunda kalan jimnastikçilerde görülür. Ganglion içindeki kistik yapı eklemden geçen sinir dokuların üzerine bası yapacak kadar büyüdüğü zaman ağrı oluşturabilirler. Çok büyük ganglionlar ağrısız olsalarda rahatsız edici olabilirler. Tam tersi cilt altı çok zor ortaya konabilen küçük ganglionlar çok ağrılı olabilirler.
Doktorunuz size bu balonsu yapının ne zamandan bu yana var olduğunu, ebadında bir değişiklik olup olmadığını, ağrılı olup olmadığını soracaktır. Yine muayene esnasında parmağı ile kistin üzerine bastırarak basınç uygulayacak ve bir ışık kaynağı ile kistin ışık altında ki görüntüsünü inceleyecektir. Çektireceğiniz bir grafi ile bu olayın romatizmal hastalığa bağlı eklem bozukluğundan yada bir kemik tümöründen kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılacaktır. Bazense çok küçük olan ağrılı ganglionlarda tanıyı netleştirmek için MRI istenebilir.
İstanbul ganglion kisti problemi yaşıyorsanız alanında tecrübeli bir ortopedi uzmanına baş vurmalısınız. Ortopedi ve travmatoloji bilim dalı eklem, kemik kas ve bağ dokular ile ilgilenmektedir.
İstanbul ganglion kistleri oluşum konumlarına göre yumuşak ve sert olabilmektedir.
İstanbul ganglion kisti; ağrı şikayetine neden olmuyorsa dinlendirmek yeterli olabilmektedir. Bununla birlikte minimal düzeyde ağrı yaşanıyorsa medikal ağrı kesiciler ile tedavi uygulanabilmektedir. Ganglion kistlerinin tedavisinde son yıllarda aspirasyın yöntemi de uygulanabilmektedir. Ancak tekrarlama ihitmali yüksektir. Bu nedenle ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olan durumlarda cerrahi tedavi yöntemine başvurulmaktadır.
İstanbul ganglion kisti tedavisi kişide neden olduğu şikayetlerin şiddetine göre planlanmaktadır. Dinlenme, ilgili bileği kullanmama, aspirasyon ve cerrahi yöntemler ile Ganglion kisti tedavisi uygulanabilmektedir.
Tedavinin birinci aşamasını konservatif yöntemler oluşturur.
Takip: Ganglion tümöral bir yapı olmadığı için ve zaman içerisinde kendiliğinden kaybolabileceği için doktorunuz kontrolü altında belli bir süre beklenebilir.
Tespit: Aktivite ile ganglion boyu artacağı için ,bunun sonrasında sinir basısına bağlı ağrı gelişebileceği için doktorunuz size bir el bilekliği veya alçı tespiti ile takip önerebilir. Bu esnada ganglion küçülebilir belki de kaybolabilir. Ağrı azaldığında veya ganglion küçüldüğünde el bileği hareket açıklığını arttırmaya yönelik bir tedavi başlanır.
Aspirasyon: Ganglionun ağrıya yol açtığı durumlarda veya hareket kısıtlılığı yaratacak kadar büyüdüğünde, ganglion içindeki sıvı "aspirasyon" adı verilen bir işlem ile dışarı çekilebilir. Ancak bu işlem esnasında sıvının çok yoğun olması nedeniyle sıvı dışarı alınamayabilir.
Yukarıda anlatılan tedavi yöntemleri sonrasında ganglionun verdiği hareket kısıtlılığı ve ağrı giderilemediği zaman ganglionun çıkarılması gerekir. Ancak unutulmaması gereken nokta bu işlemin ardından ganglionun tekrarlayabileceğidir. Bu işlem sonrasında birkaç gün için ağrı, şişlik gibi problemler ile karşı karşıya kalınabilir.
Hastalar doktora ganglion kistlerinin neden olduğu görüntü ve/veya ağrı nedeniyle başvururlar. Ganglion kistinin tedavi edilmemesi durumunda hasta şikayetleri devam edebilir. Aynı zamanda ilgili bölge aktif kullanılmaya devam ettiği takdirde şikayetlerin şiddeti artabilir. Bazen zaman içinde kist kaybolabilir. Aslında ağrı günlük hayat standartını bozmuyorsa, görüntü estetik açıdan çok rahatsız etmiyorsa tedavi edilmesine gerek yoktur. Halk arasında kist üzerine bozuk para bağlamak kisti küçültebilir.
İstanbul ganglion kisti ameliyatı açık ya da çok nadiren artroskopik yöntemler ile uygulanabilmektedir. Anestezi uygulaması altında gerçekleştirilen ameliyat oldukça komplike olabilmekle birlikte iyi ellerde güvenilirdir. Damar-sinir civarındaki ganglionlar mikro cerrahlar tarafından ameliyat edilmelidir. Ameliyat sonrasında birkaç gün tespit kullanmak gerekebilmektedir. Ancak %20’lere varan nüks oranları bildirilmiştir.
İstanbul ganglion kisti ameliyatı olan kişilerde cerrahi dışı tedavi yöntemleri fayda etmemiş ve şikayetler devam etmiştir. Bu nedenle ameliyata başvurulmuştur. Ameliyat sonrasında uygulama bölgesinde hafif bir şişlik yaşanabilmektedir. Bu süreçte fizik tedavi yöntemlerine başvurulması önerilmektedir.
İstanbul ganglion kisti ameliyatı sonrası iyileşme süresi yaklaşık 2 haftadır. 2 hafta sonra kişi işine ve günlük yaşam konforuna tekrar dönebilmektedir. İyileşme süresinin kısa ve konforlu olması için doktorunuzun önerileri dışına çıkmayınız.
81
El önkol kemikleri olan radius-ulna ile bilek eklemini ve birbirleriyle ...
İntoeing (bazı kesim güvercin parmak da der), ayakların düz ve ...
Vücuttaki organlar ve dokular hücre adı verilen yapı taşlarından oluşmuştur. ...