Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Omuz Cerrahisinde Artroskopi Yöntemi
omuz-cerrahisinde-artroskopi-yontemi

Omuz rahatsızlıklarında bir tedavi yöntemi olan ve genel olarak cerrahi hekimlerin tercih ettikleri yöntem olarak da karşımıza çıkan artroskopi yöntemi hızlı bir iyileşme süreci sunmaktadır. Son dönmelerde cerrahi tekniklerde ve teknolojide oluşan gelişmeler sonucunda meydana çıkan bu yöntem hakkında bilgi vermeden önce omuzda oluşabilecek olan rahatsızlıklara bakmak gerekmektedir.

Omuzda bulunan kas yapısı; omuz eklemini oluşturan kemikler arasında adeta bir köprü görevi görmektedir. Bu köprü görevi ise şu şekilde ifade edilebilir ki kaslar omuz ekleminin aynı zamanda diğer kemikler ile bağlı durmasını desteklemektedir. Buna istinaden omuzda birçok ortopedik problem meydana gelmektedir. Bu problemlerden ilki omuz kaslarının yırtılması ve omuzda oluşabilecek ağrılardır. Kişinin omzunda hem şiddetli ağrılar hem de yırtılma sonucu kanamaya bağlı olarak morarma, şişme ve kararma gibi belirtiler bulunabilmektedir. Artroskopi dediğimizde ise fibroptik cihazlar yardımı ile birlikte omuz ekleminin içyapısının görüntülenmesi işlemidir. Bu sayede içyapı görüntülenerek hekimler hastaya daha sağlıklı ve daha hızlı bir şekilde müdahale edebilmektedir. Yine artroskopi yöntemi ile birlikte hekimler hastada koydukları tanı için çok daha net bir ifade kullanabilmektedir.

Omuz Artroskopisi

Baktığımızda ise artroskopi yöntemi sadece omuz eklemine mi uygulanmaktadır sorusu akla gelmektedir. Burada ifade edilmesi gereken ise bu yöntem en fazla diz eklemi rahatsızlıklarında kullanılsa da omuz ayak bileği ve el bileği ile birlikte kalça cerrahisinde de kullanılmakta olduğunu ifade edebiliriz. Fakat burada omuz ve omuz çevresinde neden kullanıldığına bakıldığında ise omuz çevresinde oluşan kas yırtıklarında görülmektedir. Rotator manşet olarak adlandırılan ve genel olarak omuz çevresinde bulunan bu kaslarda yırtıklar, genç bireylerde şiddetli olarak düşme ya da travma sonucu görülürken yaşlı bireylerde ise zamana bağlı olarak aşınma ve tahribat sonucu meydana gelmektedir.

Omuz çevresinde oluşan bu kas yırtıklarında tanı koyma işlemine bakıldığında ise en önemli ve ilk olarak karşımıza şiddetli ağrılar çıkmaktadır. Burada ağrı genel olarak omzun dış çevresinde başlayıp kol kısmına kadar inmektedir. Bunun sebebi yukarıda bahsettiğimiz kasların kol ile bağlantıyı sağlamasından dolayı olmaktadır. Kolda oluşan ağrı ise kolunuz düz pozisyonda iken değil daha çok yukarı kaldırıp indirme hareketini yaparken meydana çıkmaktadır. Kas yırtılması olayında bahsettiğimiz gibi erken dönemler de kol düz pozisyonda iken herhangi bir ağrı meydana çıkmamaktadır. Fakat kişi yüksek bir raftan bir malzeme almak için kolunu yukarı kaldırdığında ise oluşan ağrı yine omuz kası yırtıklarında tipik bir ağrı olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer bir tanı koyma bulgusu ise kol yana doğru açıp yukarı kaldırma esnasında meydana gelen ağrı güç kaybı ve hissizliktir. Burada oluşan kuvvet kaybı kişinin kolunda oluşan ağrıya bağlı olabileceği gibi aynı zamanda kasın görevini yerine getirememesinden de kaynaklanır. Omuzda oluşan kas yırtılması uzun süreli olarak tedavi edilmemiş ise burada kişinin omuz eklemin de artroz olarak ifade edilen kireçlenme meydana gelecektir. Bu durum da istirahat veya omuz hareket açıklıklarında kısıtlanmalar meydana gelecektir. Rotator manşet yırtıkları olarak adlandırılan omuz kası yırtılmalarında tam olarak yırtılma veya kısmi yırtılmalar meydana gelebilir. Fakat tam kas yırtılmalarında kuvvet kaybı ve hissizlik daha kuvvetli bir belirtidir.

Omuzda oluşan kas yırtılmalarında tanı ise kuvvetli bir biçimde yapılacak olan muayene döneminde sonra belli olmaktadır. Hekim omuz hareket açıklığı kas gücü ve özel sıkışma testleri uygulayacaktır. Yine çekilen röntgen grafi ve kemik yapısının durumu ile birlikte omuzda oluşabilecek olan kireçlenme durumunu da dikkate almaktadır. Burada en rahat tanı MR ile koyulmaktadır.

 

 

Rotator manşet yırtıkları olarak bilinen omuz kası yırtıklarında tedavi yöntemi ise yetmiş beş yaş üstü hastalarda ve kısmi kas yırtılması olan hastalarda kas gücü ile birlikte omuz hareket açıklığının durumu iyi ise genel olarak cerrahi müdahale değil uygun egzersizler ve fizik tedavi uygulanmaktadır. Fakat buna rağmen kişide ağrılar ve şikayetler devam ediyor ise ayrıca kas gücünde azalma var ise burada artroskopik tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Omuzda oluşan yırtığın tipine göre veya saçaklanma olan bölgenin temizlenmesi durumu ile birlikte sıkışma gerçekleştiren kemik çıkıntılarının traşlama işlemi de yapılmaktadır. Burada yırtık tam kat haline çekilmekte ve tamir uygulaması da yapılabilmektedir.

Artroskopik kas yırtılmalarında ise müdahale şu şekilde yapılmaktadır. İlk olarak bilinmesi gereken bu işlem bir özellikle omuz konusunda uzmanlaşmış bir ortopedist tarafından ameliyathane ortamında ve anestezi ile yapılmaktadır. Omuzda birkaç nokta olmak üzere değişik bölgelerde bir santimetre civarında küçük kesiler atılmaktadır. Bu kesiler yardımı ile kişinin omzuna küçük boyutlarda kamera sistemleri yerleştirilmektedir. Bu kamera sistemi sayesinde kişinin omuz eklemi ve burada oluşan sorunlar daha net bir şekilde değerlendirilmeye alınmaktadır. Omuz ekleminde yırtılma sorununa eşlik edecek diğer sorunlar ortada kaldırıldıktan sonra ise kas da oluşan yırtık tazelenmektedir. Bu olay sonrasında ise yırtıkların kemikten ayrılmış olduğu bölgeye dikiş çapası adı verilmekte olan küçük boyutlarda implantlar yerleştirilmektedir. Kişinin cerrahi müdahale sonrasında hastanede ortalama olarak bir gün kalması gerekmektedir.

Operasyon sonrasında 3-6 hafta omuz askısı kullanmak gerekirken, hekimin uygun görmesi halinde 1 gün sonra pasif olarak hareketlere başlanabilir.

Etiketler:

73

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

impingement-sendromu

Impingement Sendromu

Omuz eklemleri; kalça ve diz eklemlerinden sonra en fazla deforme ...
                                                                                                                                                                                   

omuz-yirtigi

Omuz Yırtığı

Anatomik olarak oldukça karmaşık olan bu eklemde çeşitli problemler yaşanabilmektedir. ...
                                                                                                                               

omuz-egzersizleri

Omuz Egzersizleri

...