Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Boyun Fıtıkları
boyun-fitiklari

Boyun Fıtıkları Ve Servikal Radikulopati

Boyun fıtığı; Boyunda 7 omur kemiği ve bunların arasında amortisör görevi gören diskler vardır. Bu disklerin kemik sınırından taşarak omurilik ve/veya sinir köklerine baskı yapmasına boyun fıtığı denir.

İnsanların büyük kısmında hiçbir belirti vermeyen fıtıklar vardır. Ancak belirti veren fıtıklar yapılan klinik ve radyolojik ile tespit edilirler. Boyun fıtıklarında boyun bölgesinde adale tutulması-spazmı ile birlikte ağrı en tipik bulgudur. Ancak uzun süreli ciddi olmayan boyun ağrıları, sırt tutulmaları da boyun fıtıklarında görülebilir.

Servikal radikulopati denilen ağrı tipi boyun fıtıklarında en tipik bulgudur. İskelet sistemindeki ağrılar 2 türlüdür. Direkt ağrılar ve yayılan (indirekt) ağrılar. Direkt ağrılar ağrı bölgesindeki problemlerden kaynaklanır. Yayılan ağrılar ise ağrı kaynağından farklı yerlere yayılırlar. Bu yayılım genellikle sinirler, adele-tendonlar boyunca olur. En sık görülen indirekt ağrılara bel ve boyun fıtıklarında görülür. Boyundan çıkan sinir köklerine bası olduğunda basıya uğrayan sinir boyunca ağrı yayılır. Bu omuza, üst kola, ön kola, el ve parmaklara kadar yayılabilir. Eğer bası fazla ise uyuşma, karıncalanma ile birlikte olabileceği gibi, hareket kaybına neden olan felçler de görülebilir.

Önemli !!! Eğer uyuşma-karıncalanma özellikle de felç yapan ağrılarınız varsa acilen doktora başvurun. Gecikme durumunda kalıcı hasarlar oluşabilir.

Spinal Stenoz: Bazen omurlarda kireçlenme ile aralardaki mesafenin daralarak aralarından geçen sinirlerin sıkışmasına neden olarak benzer yakınmalara neden olur.

Muayenede çeşitli boyun manevraları ve sinirlerin fonksiyonları ile,şikayetler değerlendirilerek çok önemli bilgiler eldilir. Ancak kesin tanı için röntgenler,bilgisayarlı tomografi, ve özellikle de manyetik rezonans görüntüleme tetkikleri istenebilir.

Boyun Fıtığında Tedavi

Eğer tam hissizlik ve felç durumu varsa acil bir operasyon planlanabilir. Bu bulgular yok ise ağrı ile birlikte, hafif uyuşma ve karıncalanmalarda da konservatif tedavi uygulanabilir. 3 kademeden oluşacaktır.

  • Dinlenme: Boynunuzun dinlenmesini sağlamak üzere birkaç gün boyunluk takılabilir. Ancak uzun süreli boyunluk kullanılması boyun problemlerinin temel tedavi prensiplerinden adele güçlendirme prensibine tam ters olduğu ve adeleleri zayıflattığı için uzun kullanılmamalıdır. Ayrıca anatomik boyun yastıkları kullanımı yakınmalar geçtikten sonra da devam edilmesi durumunda nüksleri azaltır.
  • İlaç Tedavisi: Ağrı kesici ve bölgesel ödemi geri çekecek ilaç kullanımı sıktır. Sinir basısı fazla ise kortizon kullanımı hızlı bir iyileşme sağlar. Ancak kortizon iki ucu keskin bir kılıçtır ve kullanımına ve şekline doktorunuzun karar vermesi önemlidir.
  • Fizik Tedavi: İsometrik ve germe egzersizleri,sıcak soğuk uygulamaları,elektrik stimulasyon tedavileri uygulanır. Uzun süreli iyi sonuçlar için uygun hareketlerle boyunu güçlendirmek hayati öneme sahiptir.

Eğer 3-6 haftalık bir sürecin sonrasında şikayetler gerilemiyor ise altta yatan sebeb bağlı olarak cerrahi tedavi seçenekleri düşünülmelidir.

Etiketler:

74

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

rotator-cuff-manset-yirtiklari

Rotator Cuff (Manşet) Yırtıkları

Omuz anatomik olarak çok geniş hareket açıklığı, zayıf eklem teması, ...
                                                                                                                                                             

kronik-lateral-ayak-bilegi-agrisi

Kronik Lateral Ayak Bileği Ağrısı

Sıklıkla ayak bileği burkulması gibi incinmelerden sonra; ayak bileğinin dış ...
                                                                                                                                                 

club-foot-deformitesi

Club Foot Deformitesi

Anne, babalar yeni doğan bebeklerinde club foot olup olmadığını hemen ...