Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Boyun Zorlanmaları
boyun-zorlanmalari

Trafik kazaları sonrasında, futbol gibi temas sporlarında, evde ya da dışarıda yüksekten düşme sonrasında boyun zorlanmaları ve buna bağlı boyun ağrısı gelişebilir. Bu ağrının alt yapısını bağ zorlanmaları veya kas gerilmeleri oluşturur.

Boyun yer alan 7 adet omurganıza servikal vertebralar denir. Birbirlerine ligamanlar ile bağlıdırlar. Aniden, boyunu ileri derecede geren tarzda hareketler, meydana geldiğinde ligamanlarda yırtık, zorlanma gibi sonuçlar doğurabilirler. Örneğin aniden fren yaparak duran bir arabanın içeresindeki yolcuda önce öne doğru takibinde ise aniden geriye doğru güçlü gerilme kuvvetleri oluşur.
Bulgular

  • Hareket ile artan boyunun özellikle arkasını oluşan ağrı,
  • Travmadan hemen sonra başlamayıp,daha çok ertesi günü şiddtelenen ağrı,
  • Omuz ve etrafında eşlik eden kas ağrıları ve gerginlik,
  • Baş ağrısı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Yorgunluk,uyku problemleri,konsantrasyon bozukluğu,
  • Elde ve kolda uyuşukluk,
  • Boyun hareketleri esnasında zorlanma,
  • Elde ve kolda güçsüzlük.

Boyun Zorlanmaları Tanısı

Doktorunuz muayene esnasında yaralanmanın şekli, ağrının karekteri ile ilgili sorular soracaktır,bununla beraber gerginliğin olduğu bölgeleri eli ile muayene edecektir. Kemik yapıları gözlemlemek için röntgenler istenebilir.Röntgenlerde kırık, artrit, gibi ağrıya etken olabilecek sebebler aranacaktır. Zaman zaman ayırıcı tanıda MR gibi ileri tetkik yöntemleri kullanılabilir.

Boyun Zorlanmaları Tedavisi

Vücutta meydana gelen tüm zorlanmalar nerede olursa olsun aynı tedavi protokolü ile tedavi edilirler. Tüm zorlanmalarda olduğu gibi boyun zorlanmaları da uygun tedavi verildiğinde zaman içerisinde kendiliğinden iyileşecek ve sorun bırakmayacaktır. Ligamanların iyileşme süresi boyunca bir boyunluk kullanmak iyileşmeyi hızlandırır.

Ağrı kesici ilaçlar hem ağrınızı dindirecek hem de bölgesel ödemin geri çekilmesine yardımcı olacaktır.Kas gevşetici ilaçların spazmları çözmede etkisi yüksektir. Yaralanmadan sonraki ilk 3 gün içerisinde günde 3-4 kez 15'er dakikalık buz kompres uygulamaları tedavi kapsamındadır. Bu enflamasyonun ve ödemin geri çekilmesine yardımcı olacaktır. Sıcağın spazmı çözücü etkisi olduğu bilinsede ilk 5 gün uygulanması sakıncalıdır.ağrılı bölgeye masaj, ultrason, isometrik egzersizler tedavinin devamını oluşturur. Tüm şikayetler 4-6 hafta içerisinde ortadan kalkacaktır. Trafik kazası sonrası olan yaralanmaların iyileşmesi genellikle daha uzun sürer.

Etiketler:

70

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

sert-bas-parmak

Sert Baş Parmak

Artitlerin, ayakta en sık yerleştiği yer, ayak baş parmağının merkezidir. ...
                                                                                                                                                       

ayak-bilegi-burkulmalari

Ayak Bileği Burkulmaları

Geçtiğimiz 10 yılda tedavi yaklaşımı en fazla değişen bölgelerden ayak ...
                                                                                                                                                         

tirnak-batmasi

Tırnak Batması

Tırnak batması nadiren tırnağın çok kısa kesilmesi, dar ayakkabı giyilmesi ...