Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Diz Kireçlenmesi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
diz-kireclenmesi-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler

Diz Kireçlenmesi Nasıl Oluşur?

Kireçlenme, eklemlerde kıkırdağın zarar görmesi nedeniyle oluşmaktadır. Kıkırdağın yok olması ve harap olması durumunda kemikler üst üste biner ve aşınma oluşur. Bu durumlardan dolayı ağrı meydana gelir. Kiraçlenmenin tıp dilinde adı ise Osteoartrit olarak kullanılmaktadır. Osteoartrit, dejeneratif bir hastalıktır. Aynı zamanda en sık rastlanan dejeneratif hastalıklardan biridir.

Genel olarak el, ayak, diz, kalça, ayak, kol, bacak, boyun ve omuzda görülmektedir fakat kireçlenme en sık baş parmağın kök kısmında, kalça diz ve ayak eklemlerinde yaşanır. Kireçlenmenin en az görüldüğü bölge ise omuriliktir. Bu hastalık genellikle yaşı ilerlemiş kişilerde görülmektedir. Günümüzde yoğun bir şekilde görülen bir hastalıktır. Kireçlenme bir çok nedenden dolayı oluşmaktadır. Tedavisinde genellikle ağrıların azalması için uygulama yapılmaktadır.

Diz Kireçlenmesinde Belirtiler

Kireçlenme belirtileri genellikle her bölgede farklı şekilde görülmektedir fakat vücudun farklı bölgelerinde oluşan kireçlenme belirtileri benzerlik göstermektedir. Genel olarak belirtisi ağrılar şeklindedir. Eklemlerin hareket ettiği esnada ağrılar şiddetlenerek artmaktadır. Hassasiyet sıkça yaşanan bir durumdur. Eklem bölgesine uygulanan hafif bir basınç ile hassasiyet görülür. Eklemlerin hareket ettiği zaman tırmalama hissi yaşanır.

  • Ağrı - Hassasiyet
  • Eklem sertliği
  • Esneklikte azalma
  • Tırmalama hissi
  • Kemik çıkıntıları en sık bulgulardır.

Kireçlenme nedeninin ilk faktörü genetik durumlardır. Genetik durumlar kireçlenmeye neden olmaktadır. Bazı kişilerde görülen kireçlenme ailesel nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Genetik faktörlerin yanı sıra aşırı kilo kireçlenmeye neden olmaktadır. Günümüz hastalığı haline gelen aşırı kilo, kişilerin hayatını olumsuz yönde etkilemekte ve bir çok hastalığa neden olmaktadır. Aşırı yükü kaldırmaya çalışan vücut yapısı zarar görmekte ve rahatsızlanmaktadır.

Eklemlerde gerçekleşen ağrı, sızı, tutukluk bu hastalığın ilk göstergesidir. Ancak bazı durumlarda hastalık hiçbir belirti bile göstermeden ilerleyebilir. Bazı durumlarda ise hastalık belirtilerinin açık olmasına rağmen röntgen sonuçları düşünüldüğü gibi çıkmayıp, normal sonuçlar verebilir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında eklem hareketi oldukça yavaşlar. Bir süre sonra eklem hareketi kısıtlanmaya uğrar ve merdivenlerden inip çıkmak oldukça zorlaşır. Bazı zamanlarda ise kireçlenme, topallamalara sebep olmaktadır. Eklem içinde, dizin arka ve eklemin ön kısımlarında gerçekleşen kireçlenmeler iltihaplı şişkinliklere yol açabilir. Kireçlenmenin ilerlediği ve herhangi bir müdahalede bulunulmadığı dizlerin ise bükülmesi oldukça zor ve sancılı olmaktadır.

diz-kireclenmesi-nasil-olusur

diz-kireclenmesinde-belirtiler

Diz Kireçlenmesi Nasıl Tanı Konulur?

Bu gibi durumlarda ise diz kireçlenmesine konulması gereken tanı şu şekildedir. Rahatsızlığa sahip kişinin ifadesi, röntgenleri ve muayene sonuçları alınarak tespit edilir. Eğer eklemdeki bağların ve menisküslerin durumunun incelenmesi gerekiyorsa doktorunuz sizden MR isteyebilir.

Diz Kireçlenmesinde Tedavi Yöntemi

Diz kireçlenmesinde uygulanması gereken tedavi yöntemi hastanın şikayetine göre şekil almalıdır. Yapılan radyolojik tespitler ile elde edilen sonuçlar, hastanın şikayetlerinden önce gelmemelidir. Hastanın normal yaşantısına dönebilmesi için ihtiyaç duyduğu sade ve basit tedavi yöntemi en doğru yol olacaktır. Ancak tedavi için hastanın da verilen sağlık rehberine uyması gerekmektedir.

Öncelikle hastanın kilo vermesi gerekmektedir. Hasta eğer ideal kiloya inerse dize binen yük o kadar azalacaktır. Yük azalacağı için hem hastalık zor ve acılı geçmez hem de tedavi süresi aza çekilmiş olur. Kilo veren hastanın tedavisi daha kolay yapılmaktadır. Ancak kilo verirken de dikkatli olunmalı, bir diyetisyene başvurulmalıdır. Düzensiz beslenme ile kilo vermek oldukça sağlıksız bir durumdur. Kilo verilmesinin hareketi azalmış ve yaşı ilerlemiş kişilerde çok zor olduğu unutulmamalıdır. Bazen kilo verilmesinde aşırı ısrarcı olmak hastanın hayatını çok daha zor duruma sokar.

Kilo verilmesinden sonra tedavi için hastanın yapması gerekenlerden biride egzersizlerdir. Kireçlenmesi olan hastalar bir takım egzersizler ile kireçlenmeyi minimuma çekebilirler. Kireçlenme problemi ile karşılaşan hastalar yürüyüş yapabilir. Ancak tıp dünyasında da bu konu karışıktır. Kimi doktorlar yürüyüş yapmanın kireçlenme hastalığından muzdarip olan kişilere zarar vereceğini söylerken kimi doktorlar ise bunun tam tersini söylemektedir. Buradaki en önemli kriter ise ağrı ve sızıdır. Yürüyüş yapacaksanız eğer sizi zorlamayacak mesafeler arasında yürümeniz sizin için daha iyi olacaktır. Eğer yürüme zorluğu çekiyorsanız zorlamamanız sizin için daha iyi olacaktır. Ayrıca tenis, golf gibi sportif aktiviteler, bisiklet veya salon bisikleti gibi faaliyetlerle de uğraşabilirsiniz.

Spor, bazı kişilerin hayatının bir parçasıdır fakat yapılan bazı ağır sporlar kişilerin vücudunda kireçlenmeye neden olabiliyor. Bu yüzden ağır spor yapan kişiler bu duruma özen göstermeli ve dikkatli olmalıdır. Egzersiz yapmak kişinin hem ruhsal hem de bedensel sağlığını korumasını sağlamaktadır fakat yanlış yapılan egzersiz ve hareketler yarar sağlamak yerine zarar vermektedir. Bu nedenle dikkatli olunması gerekmektedir. Bunların yanı sıra bazı hastalıklar da kireçlenmeye sebebiyet vermektedir. Bu yüzden kişiler hastalıklarına önem vermelidir.

  • Genetik
  • Aşırı kilo
  • Ağır spor
  • Yanlış egzersizler
  • Bazı hastalıklar

Kireçlenme tedavisinde genellikle ağrıyı azaltmak ve eklem hareketlerini düzeltmek amacıyla tedavi uygulanmaktadır. Aynı zamanda hastalığın ilerlemesi engellenmektedir. Kireçlenme tedavisi genellikle ilk olarak fizik tedavi olarak uygulanmaktadır. Fizik tedavinin uygulanmasının amacı hastalığın ilerlemesine engel olmaktadır.

Fizik tedavi yönteminde kişinin eklem çevresindeki kasların güçlenmesi amaçlanmaktadır. Fizik tedavinin yanı sıra ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. İlaçlar genellikle kasların gevşemesi ve ağrıların durması amacıyla kullanılmaktadır. Fizik tedavinin ve ilaçların yeterli olmadığı durumlarda ise cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi yöntemi kişiden kişiye ve kireçlenme olan bölgeye göre farklılık gösterebilmektedir.

Etiketler:

77

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meniskus-dikilmesi-nasil-yapilir

Menisküs Dikilmesi Nasıl Yapılır?

Menisküs kırkırdak doku bir yapıdadır. Bu kıkırdak dokulu yapının yırtılması ...
                                                                                                                                       

total-diz-protezi

Total Diz Protezi

Diz bölgesi, vücudumuzdaki en hareketli ve en büyük eklem yapısını ...
                                                                                                                                                                     

diz-protezi-cerrahisi

Diz Protezi Cerrahisi

İlk olarak 1968 yılında uygulanmaya başlanılan bu işle zamanla daha ...