Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Flantar Siğiller
flantar-sigiller

Plantar siğiller, sıklıkla ayağın ayak tabanı (plantar) kısmındaki derinin enfeksiyonudur.Ergenlik çağındaki gençlerin yaklaşık % 10' unda plantar siğiller mevcuttur. Genel duşları kullanma veya idman sonrası soyunma odasının etrafında, çıplak ayaklarla yürüme, plantar siğillerinizin gelişme riskinizi arttırır. 

Flantar Siğillerin Sebepleri ve Semptomları

Tamamen farklı olarak, eski bir halk hikayesine göre; kara kurbağasına dokunduğunuz takdirde siğilleriniz olmaz. Siğillere, derinin herhangi bir yerindeki bir kesikten giren bir virus neden olur. Virus, ılık ve rutubetli çevrelerde, ayaklarınız terlediğinde, ayakkabılarınızın içinde veya soyunma odaları gibi tuzak kurulmuş çevrelerde büyür. Plantar viruslar, sıklıkla ayağın diğer taraflarına da yayılırlar, büyüklükleri artar ve üreyerek mozayığa benzeyen bir grup haline dönüşürler. 

Siğiller ayağın herhangi bir yerinde patlarlar. Kalluslardan ayırt etmek zor olabilir. Her nasılsa, bir plantar siğilin yüzeyinde uzanan küçücük bir kara benek görebilirsiniz. Bu benekler, kapiller kan damarlarının sonudur. Kalluslarda kan damarı yoktur, çoğunlukla sarı balmumuna benzerler ve sadece vücudun ağırlık taşıyan bölgelerinde yerleşirler 

Plantar siğiller, ağrılı ve hassas olabilirler. Ayakta durma ve yürüme, siğilleri tabana iter. Deri içinde büyüyerek ayakkabı içersinde taş varmış hissi yaratırlar. 

flantar-sigillerde-tedavi

flantar-sigillerin-sebepleri-ve-semptomlari

Flantar Siğillerde Tedavi

Plantar siğiller, sonunda, kendi kendilerine kaybolabilmelerine rağmen, ağrılıysalar tedavisini bulmaya çalışmalısınız. Doktorunuz, dikkatli olarak siğili küçültecek ve kimyasal olarak hazırlanmış bir sargı uygulayacaktır. Doktor,size kendi bakımınız için, bazı talimatlar verecektir. Günlü Salisilik asit bantları uygulanması, düzenli olarak sünger taşı kullanımını ihtiva eden iyi ayak hijyeni, gibi uygulamalar sıklıkla temel ihtiyacınızın olduğu şeylerdir. Bunlara rağmen, siğilin tam olarak ortadan kaybolması bir kaç haftayı alabilir. 

Eğer siğil, tedaviye karşı direnç gösteriyorsa, doktorunuz, siğili, ofis yöntemleriyle çıkartmayı tavsiye edebilir. Lokal bir anestetik uygulanmasından sonra, doktor,siğili dondurmak ve eritmek için likit nitrojen kullanabilir. Bu metotla, siğilin sadece tepe kısmı çıkartılır; yara izi bırakmaktan veya diğer dokuları zedelemekten kaçınmalıdır. Tedavi, siğil ortadan yok oluncaya kadar düzenli olarak tekrar edilmelidir. Alternatif olarak, doktor siğili kesip dışarı çıkartabilir.(kesip atabilir). 

Flantar Siğiller Nasıl Önlenir?

Plantar siğillere yakalanma riskinizi azaltan faktörler; halka açık duş yerlerinin ve soyunma odalarında giydiğiniz duş terliklerinin veya sandaletlerin hijyenik olduğundan emin olmanızdır. Ayaklarınızı kuru tutmak için, ayak pudraları kullanın ve sık sık çoraplarınızı değiştirin.

Etiketler:

85

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cocuk-dirsek-kiriklari

Çocuk Dirsek Kırıkları

Çocuklar yüksek fiziksel aktivite nedeniyle sık sık düşerler. Özellikle kol ...
                                                                                                                                                   

eriskin-duz-tabanligi

Erişkin Düz Tabanlığı

Erişkin düz tabanlığı alanında uzman ortopedi hekimleri tarafından tedavi edilebilmektedir. ...
                                                                                                                   

ortopedik-cerrahide-anestezi

Ortopedik Cerrahide Anestezi

Tıp dünyasında son 150 yıldır anestezi ile ameliyatlar yapılmaktadır. Böylece ...