Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Kalça Artroskopisi
kalca-artroskopisi

Kalça artroskpisi ve kalça eklemi hastalıkları; günlük yaşam içerisinde oldukça ciddi problemler açığa çıkarmaktadır. Yoğun ağrı, hareket edememe ve bacaklarda şekil bozukluğu gibi şikayetler açığa çıkaran kalça eklmei hastalıkları oldukça çeşitlidir. Bu hastalıkların tanısının nitelikli bir şekilde konulabilmesi ve yanı sıra konforlu bir tedavi süreci ile ortadan kaldırılmasında günümüzde kalça artroskopisi uygulamasına başvurulmaktadır.

Kalça Artroskopisi Nedir?

Artroskopi kelimesinin anlamı; eklem içerisine bakmak olarak tanımlanmaktadır. Uzun süredir diz ve omuz eklemi hastalıklarında başvurulan artroskopik yöntem, son yıllarda kalça eklemi hastalıklarının tanı ve tedavisinde de başarılı sonuçlara ulaşılmasını sağlamıştır. Kalça artroskopisi radyolojik görüntülemeler ile yeterli veriye ulaşılamaması durumunda başvurulmaktadır. Bununla birlikte;

  • Nedeni tanımlanamayan kalça ağrılarında
  • Artroz probleminde 
  • Enfeksiyona bağlı durumlarda
  • Eklem zarında açığa çıkan hastalıklarda
  • Kıkırdak hasarının yaşandığı durumlarda da uygulanabilmektedir.

Kalça Artroskopisi Nasıl Yapılır?

Kalça artroskopisi için alanında tecrübeli ortopedi uzmanlarına başvurulması gerektiği unutulmamalıdır. Ameliyathane koşullarında uygulanan kalça artroskopisi uygulamasında; traksiyon masası ve skopi adı verilen cihaz kullanılmaktadır. Traksiyon masasına yatırılan hastanın uygulama alanında 1 santimetrelik delik/delikler açılmaktadır. Bu deliklerden skopi adı verilen ucunda kamera olan cihaz eklem içerisinde doğru gönderilmekte ve görüntü alınmaktadır. 

Kalça Artroskopisinin Avantajları Nelerdir?

Kalça artroskopisi; ekleme yakın bölgede minimal delikler açılması ve özel olarak geliştirilen ve skopi adı verilen cihaz ile deliklerden ekleme ulaşılması ve görüntülerin elde edilmesi yöntemidir. Açılan delikler genellikle 2 ila 3 tanedir ve 1 santimetrelik deliklerdir. Bu nedenle kanama ve enfeksiyon gibi risk faktörleri oldukça minimal düzeyde kalmaktadır. Ayrıca tanı süreci sırasında tespit edilen problemin aynı uygulama sırasında tedavi edilebilmesi de mümkündür. 

Kalça artroskopisi; kalça ekleminde oluşan enfeksiyonların temizlenmesi ve drenasj işlemi için de oldukça güvenilir ve konforlu bir süreç sunmaktadır. Bununla birlikta artroskopik yöntem ile uygulanan tedavi süreci sonrasında hastanın iyileşme süresi ve günlük yaşam dönebilmesi oldukça hızlı olmaktadır.

kalca-artroskopisi-nasil-yapilir

kalca-artroskopisi-tedavisi

Kalça Artroskopisi Tedavisi

Kalça artroskopisinde tedavi süreci; rahatsızlıklarında kullanılan bir tedavi yöntemi de son yıllarca sıkça başvurulan artroskopi yöntemidir. Burada bilinmesi gereken ise hekimlerin hangi kalça rahatsızlıklarında kalça artroskopisi yöntemini tercih ettikleridir. Kalça artroskopisinin ne olduğuna bakmadan önce bu yöntemin hangi hastalıklarda kullanıldığına bakmak artroskopi tedavisini daha belirgin bir biçimde anlamaya yardımcı olacaktır.

Kalça Artroskopisi ile Femoro Asetabular Sıkışma (FAI) Tedavisi

Kalça artroskopisi ile tedavi edilebilecek olan problemler arasından en sık karşılaşılanı femoro asetabular sıkışma (FAI) hastalığıdır. Tıp literatüründe bu şekilde isimlendirilen hastalığın bir diğer ismi ise kemik yapıda olan değişiklikler şeklinde ifade edilebilir. Kişinin kemik yapısında doğuştan gelmek üzere olan küçük değişiklikler kalça kısmında ağrı ve ileri derece de şiddetli ağrılar kıkırdak yapıda oluşan hasra ve tahribatlar protez koyulan yapıda şiddetli olarak görülen kireçlenmeler gibi olası tabloya kadar gidebilecek olan bir rahatsızlıktır.

Kalçada bulunan eklem yuvasının aşırı dereceye varan derinlikte olması femur yani baş ve boyun bölgesinin olası yuvarlaklığının bozulması ve bu bozulmaya bağlı olarak tümsek haline gelmesidir. Yine bu değişimlerin ise tedavi edilmediği takdirde yıllar içerisinde çok büyük hasarlara yol açtığı geçtiğimiz yirmi yıl içinde tıp dünyasında daha net bir şekilde anlaşılmıştır. Bundan daha öncesinde kalça ekleminde yirmi santimetreye varan büyük kesilerin açılması hatta kalça ekleminin yuvasından çıkartılması ve kemiğin kesilmesi olayına kadar giden açık cerrahi yöntemleri günümüzde ise artroskopi ile yapılmaktadır. Bu hastalığın tedavisi günümüzde artroskopi ile kişinin kalçasında açılan küçük kesiler yardımı ile gerçekleşmektedir.

Kalça Artroskopisi ile Kireçlenme Tedavisi

Ayrıca kemik dokuda oluşan kireçlenmeler de yine artroskopi sayesinde tedavi edilebilmektedir. İleri yaşlarda bulunan kişilerde genel olarak çok sık karşılaşılan kalça eklemi kireçlenmesi diğer bir adı ile artrit birçok neden bağlı olarak oluşabilir. Kişide doğuştan olan kalça çıkığı romatizmal hastalıklar ve kalça eklemini ilgilendiren enfeksiyon geçirilmiş kırık rahatsızlıkları gibi birden fazla etmen bunlara yol açabilmektedir. Fakat bireylerin birçok kısmında artrit altında yapan bir sebep bulunmadığı ve bunun genel olarak yaşlanmaya bağlı ortaya çıktığı görülmektedir. Fakat yakın zamanda yapılan çalışmalarda ise kalça eklemi şekil bozukluğunun da artrite yol açtığı ortaya çıkmaktadır.

Etiketler:

84

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kalca-anatomisi

Kalça Anatomisi

Kalça bir top yuva eklemidir. Uyluk kemiği (femur) başı ile ...
                                                                                                                                                                                         

kalca-artroskopisi-ameliyati-sonrasi-dikkat-edilmesi-gerekenler

Kalça Artroskopisi Ameliyatı Sonrası Di̇kkat Edilmesi Gerekenler

Kalça cerrahisi 1980 yılından bu yana oldukça gelişim sağlamaktadır. Bunun ...
                                                                                                                                                     

kalca-protezi-nedir-nasil-uygulanir

Kalça Protezi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Kalça eklem rahatsızlıkları günümüzde oldukça sık görülen ortopedik problemlerden biridir. ...