Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi
kalca-protezi-ameliyati-sonrasi-fizik-tedavi

Kalça protezi ameliyatı genel olarak günümüzde cerrahi bir işlem olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yaygın bir şekilde tercih edilmesinin sebebi ise kalça rahatsızlıklarının son dönemlerde çok fazla kişide görülmesidir.  Kalça protezi cerrahisi sonrasında yapılan işlemlerden biri de fizik tedavi olmaktadır. Burada fizik tedavi işlemine geçmeden önce kalça protezi hakkında bilgi almak gerekmektedir ki fizik tedavi süreci daha net bir şekilde anlaşılabilsin.

Kalça Protezi Sonrası Süreç

Kalça protezi genel olarak yaşlı ve genç ayrımı yapmaksızın bütün kalça sorunu yaşayan hastalarda uygulanmaktadır. Kalça protezi operasyonuna karar vermek için hekiminiz öncelikle belli bir süre boyunca ilaç tedavisi veya fizik tedavi gibi işlemler önerecektir. Fakat bu tedavi süreçleri genel olarak fayda vermiyor ise kalça ekleminde açığa çıkan sorun giderilmiyor ise hastaya kalça protezi ameliyatı ile müdahale edilebilmektedir. Burada önemli olan kalça protezinin neden yapıldığıdır. Öncelikle şu bilinmelidir ki kalça protezi uygulanacak hastalarda genel olarak kalça çıkığı veya kalça kırığı yahut kalçada bulunan kemik dokusunda hasar ya da tahribat görülmesi sonucu protez takılmadan yapılan müdahalede istenilen verimin alınamaması ya da kişinin normal olarak günlük hayatına devam edememesi nedeni ile başvurulmaktadır.

Cerrahi bir uygulama ile yerleştirilen kalça protezinde genellikle iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Kalça protezi; titanyum, kobalt, plastik ve seramik materyallerden oluşturulmaktadır. Hangi maddeden geliştirilmiş protezin uygulanması gerektiğine ise ayrıntılı bir muayene ve tetkik sürecinden sonra doktor karar vermektedir. Hastanın yaş, kilo ve kemik dokusunun değerlendirilmesi sonucunda vücuda en hızlı ve kolay bir şekilde uyum sağlayacak olan protez seçilmektedir.

Burada uygulama iki farklı şekilde olmaktadır. Uygulamada dikkat edilen başlıca nokta yaş sınıfı ve kalça bölgesinde oluşan tahribata bağlı olmaktadır. Yaş olarak 75 ve daha ileri yaşta olan hastalarda protez işleminde çimentolu kalça protezi uygulanmaktadır. Protez uygulamasının çimentolu bir şekilde uygulanmasının nedeni; eklem açıklığının ideal düzeye getirilmesi ve protezin dayanıklı bir şekilde uygulama alanına yerleştirilmesidir. Fakat yaş olarak daha genç olan bireylerde ise bu uygulama farklı bir şekilde uygulanmaktadır.  Bunun nedeni 75 ve daha genç bireylerin kemik yapısının daha sağlam olması, kemiklerin kendini proteze daha rahat adapte etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu proteze ise çimentosuz adı verilmektedir. Burada daha çok gözenekli dolgu maddesi kullanılmaktadır. Üzeri gözenekler ile kaplı olan dolgu maddesinin arasından geçen kemiklerin birbiri ile bağlantı kurması daha rahat olmaktadır.

Kalça protezi günlük hayatında kalça kemiğinden çok şiddetli ağrılar hisseden kişilerde ve ayrıca kalça kırığı yahut kalça çıkması yaşayan kişiler ile birlikte kalça kemiklerin yahut kalça eklemlerin de hasar olan ağır derce tahribat olan kişilerde olası ilaç tedavisi veya diğer tedaviler sonucu istenilen sonuç alınamadığı durumlarda hekimler tarafından yapılmaktadır. Bu cerrahi müdahaleyi yapan hekimler tamamı ile işinde uzman olan kişiler olmaktadır.  Kalça protezi operasyonu öncelerde sadece çimentolu olarak yapılmakta iken günümüzde hem teknolojinin hem de tıp alanın da olan gelişmeler sayesinde artık çimentosuz olarak direkt kemiğe uygulanmak koşulu ile de yapılmaktadır. Bu ise kişinin günlük olarak aktivitelerini daha rahat bir şekilde yapmasına veya günlük hayatına normal bir düzen içerisin de devam etmesine olanak sağlamaktadır.

Fakat kalça protezinde bilinmesi gereken bir diğer nokta rutin olarak işlemi yapan hekim tarafından kontrole gitmeniz gerektiğidir. Çünkü genel olarak bir zaman sonra kalça protezi aşınmalara bağlı olarak eskiyebilir ve bunu önlemek adına genel kontrolleri aksatmamanız gerekmektedir. 

Kalça protezi sonrasında genel olarak bireye hekimler tarafından fizik tedavi uygulaması önerilmektedir.  Bunun sebebi ise kalçanın hareketlerini tekrar kazanabilmesi ve kaybettiği hareket pozisyonlarına kavuşması için olmaktadır.  Burada aslında fizik tedavi programı çok da ağır olan bir program değildir. Günde iki veya üç olmak şartı ile 20 yahut 30 dakikalık egzersiz programlarıdır. 

Bu egzersizlerden bir tanesi ayağınızı ileri ve geri pompa yapmaktır. Tıpkı bir arabanın gaz pedalına basar gibi bir işlemden ibarettir.

Yine bir diğeri ise ayağınızın bileğini olabildiğince hareket ettirmenizdir burada önemli olan bacağınızı sabit tutarak ayak bileğinizi hareket ettirmenizdir. 

Bir diğer ayağınız tamamı ile uzatılmış durum da ve diğer diziniz ise yarı yukarı doğru kırma işlemi de yine egzersizlerden bir tanesidir. 

Bacaklarınızı v şeklinde tutup olabildiğince açmanız gereken bu harekette yer tamamı ile uzanmış bir durum da olmanız gerekmektedir ki bu hareket sayesinde kalçanız daha rahat bir hareket opsiyonuna sahip olacaktır.

Ayakta iken ise bir sandalyeye tutunarak bir bacağınızı yarım dizden bükebilir ve bunu her iki bacağınız için değişimli şekilde yapmanız gerekmektedir.

Bu ev programları dışında özellikle çok uzun süreli veya doğumsal problemler nedeniyle yapılan protez cerrahileri sonrası, eklem hareket açıklığını sağlamak, kas zayıflıklarını- dengesizliklerini gidermek için bir fizyoterapi merkezinde uzun süreli fizik tedavi gerekebileceği de unutulmamalıdır.

Kalça protezi ameliyatı sonrasında doktor kontrollerinin aksatılmamasının yanı sıra fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının da nitelikli bir şekilde sürdürülmesi gerekmektedir.

Etiketler:

78

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kalca-egzersizleri

Kalça Egzersizleri

...
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

kalca-sikisma-impingement-sendromu

Kalça Sıkışma (Impingement) Sendromu

Kalçanın yapısal sorunları nedeniyle kalça eklemi hareketleri sırasında kalça eklemini ...
                                                                                                                           

kalca-cikigi

Kalça Çıkığı

Doğuştan kalça çıkığı (DKÇ) terimi son yıllarda yerini Gelişimsel kalça yetersizliği ...