Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Kalça Protezi Nedir, Nasıl Uygulanır?
kalca-protezi-nedir-nasil-uygulanir

Kalça eklem rahatsızlıkları günümüzde oldukça sık görülen ortopedik problemlerden biridir. Gelişen teknoloji ve bilimsel çalışmalar sonucunda genellikle cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilmektedir. Kalça ekleminde yaşanan kırıklar, kireçlenmeler ve kalça çıkığı problemleri ile birlikte kaza, çarpma, düşme gibi travmatik olaylar sonucunda kalça ekleminin hasar görmesi sonucunda kalça protezi uygulamasına başvurulmaktadır. Kişinin günlük yaşamını önemli derecede etkileyen kalça eklemi problemlerinin cerrahi müdahale ile tedavisi oldukça ayrıntılı ve ciddi bir operasyon sürecini kapsamaktadır.

Kalça protezi kısaca; kalça eklem hastalıklarında hasarlı ola bölgenin temizlenerek yerine yapay bir eklem yerleştirilmesi işlemidir.

Kalça ekleminin yapısı; sabit olan bir kemik ve bacaklara bağlanan başlardan oluşmaktadır. Günümüzde birçok kalça protezi geliştirilmiştir ve hastanın ihtiyacına ve eklem yapısına uygun olanı tercih edilerek onaylanmaktadır.

Kalça protezi ameliyatlarında uygulanan veya kullanılan protezin yapısı incelenecek olursa; kobalt, titanyum veya krom gibi maddelerden üretilmektedir. Ana yapı olarak bunlardan üretilen eklemin yanı sıra yine eklemin birleştiği yerlerde plastik yahut metal veya seramik olmak üzere parçalar kullanılmaktadır. Bu parçalar genel olarak yedek veya eklem birleştirme aşamasında kullanılmakta ve yukarıda belirttiğimiz gibi ana parçalar kobalt titanyum veya kromdan oluşmaktadır. Kalça protezi kişiden kişiye değişmek üzere bu parçalarda üretilirken bunun kişiden kişiye değişmesinin sebebi ise cerrahi işlemi yapacak olan hekimin hasta bünyesine en uygun olanına karar vermesinden kaynaklanmaktadır.

Kalça protezi genel olarak hastaya iki farklı şekilde uygulanmaktadır. Burada ise ayırıcı nokta hastanın yaş durumudur. Şu şekilde ifade edilebilir ki kemik kalitesi fazla zayıf olan ve ileri yaşlarda bulunan hastalarda farklı bir yöntem uygulanmaktadır. Kemikleri çok fazla hasar görmüş ve ileri derece de yaşlanmış kişilerde eklemlere protez kemik çimentosu olarak adlandırılan bir dolgu maddesi ile yapıştırılmaktadır. Ayrıca bu madde ile daha sağlam bir dolgu operasyonu ve protez cerrahisi yapılmaktadır. Fakat bu dolgu maddesini kullanmaya yine hekiminiz karar verecektir. Yine bu tip protez uygulamalarına çimentolu protez uygulaması adı verilirken kemik kalitesi olarak daha az hasar görmüş olan veya genç yaşta bu ameliyata maruz kalacak kişilerde tercih edilmediğini de bilmeniz gerekmektedir.  Yine kemik yapısı sağlam olan genç hastalarda üst kısmı gözenekli olarak bir madde ile kaplanmış olan protez uygulaması yapılmaktadır. Burada her iki operasyonda da protez kemiğin içi yapısına çok sıkı ve sağlam bir şekilde olmak kaydı ile yerleştirilmektedir.  Daha sonrasında ise vücut kemiğinin protez içine doğru ilerlemesine bakılmaktadır. Yine gençlerde uygulanan protez uygulamasına ise çimentosuz protez uygulaması adı verilmektedir.

total-kalca-protezi-hangi-durumlarda-uygulanir

kalca-protezi-ameliyati-nasil-uygulanir

Total Kalça Protezi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Total olarak uygulanan kalça protezinin kimler için uygun olduğu ise akla gelecek olan en önemli sorulardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Total kalça protezi kalçasında kalça eklemi artriti bulunan, kalça çıkığı veya kalça kırığı olan yahut avaskuler nekroz denilen kalça topuzunda kan beslenmesinin bozulması olan hastalara uygulanması cerrahi hekimler tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca bu ve bunun gibi sebeplere bağlı olarak kalça ekleminde ileri derecede tahribat olmuş olan kişilerde de protez uygulamasına hekimler tarafından başvurulmaktadır.  Fakat bunlardan daha çok ilk aşamalarda olan hastalarda fizik tedavi veya ilaç tedavisinin yanı sıra rehabilitasyon uygulamaları da gerçekleştirilmektedir.  Bu ve bunun gibi tedavi yöntemlerinden sonuç alınamaz veya alınan sonuç ile hasta normal hayatına devam edemez ise hekimler cerrahi müdahale olarak protez ameliyatına başvurmaktadır.

Yine kişide günlük olarak yaşamsal faaliyetlerini etkileyecek düzeyde bir ağrı veya şişlik yahut hareket kısıtlılığı oluyor ise de cerrahi hekimler protez ameliyatına başvurmaktadır.

Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Kalça protezi ameliyatının nasıl olacağı ise ayrı bir soru işareti olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada ise kalça protezi ameliyatının nasıl yapıldığına bakmak gerekmektedir. Kalça protezi ameliyatı genel olarak bu işte uzman olan cerrahi hekimler tarafından uygulanmaktadır.  Genel olarak kalça protezi operasyonlarında hekimler genel anestezi tercih etse de bazı durumlarda lokal anestezi tercih edilmektedir. Lokal olarak yapılan anestezi de bel kısmından hasta uyuşturulmaktadır.  Ameliyat ortalama olarak iki saat sürmektedir.  Ameliyat sonrası kısım da genel de oluşacak olan ağrıları engellemek adına epidural veya damar yolundan takılmak üzere ağrı pompaları kullanılmaktadır. Bu pompalar sayesinde ameliyat olan kişi hissedeceği ağrıların yüksek şiddetinden kurtulmuş olmaktadır.  Ameliyat sonrasında veya ameliyat esnasında kişinin kaybettiği veya kaybedeceği kan seviyesini dengelemek adına damar yolu ile kişiye kan verilmesi nadiren gerekir. Ameliyat sonrasında hafif bir şekilde yürüteç veya değnek desteği alarak kısa olmak kaydı ile yürümeye başlayabilirsiniz.  Fakat şu da bilinmeli alçak olarak oturmanız yasak olduğu için hastanede veya evinizde tuvalet yükseltici etmenlerden yardım almanız gerekmektedir.  Hastanede kalma süreniz genel olarak 3 ila 7 gün arasında değişmekte. Hastaneden çıktıktan sonra 2 hafta yürüteç veya koltuk değneği kullanmanız gerekmektedir. Bunu sebebi ise vücudunuzun proteze alışması ayrıca eklem yerlerinizin de tam olarak vücudunuza uygulanan proteze alışması gerekmesindendir.

Etiketler:

73

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kalca-cikigi-nedir-kalca-cikiginin-nedenleri-nelerdir

Kalça Çıkığı Nedir, Kalça Çıkığının Nedenleri Nelerdir?

Kalça problemi günümüzde birçok rahatsızlığa neden olmaktadır. Bu rahatsızlıkların hepsi ...
                                                                                                               

kalca-anatomisi

Kalça Anatomisi

Kalça bir top yuva eklemidir. Uyluk kemiği (femur) başı ile ...
                                                                                                                                                                                         

kalca-egzersizleri

Kalça Egzersizleri

...