Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Koltuk Değneği
koltuk-degnegi

Koltuk değneği, genellikle ayak, ayak bileği, diz ve kalça problemlerinde yürümeye yardımcı cihazlardır. Üretildiği malzeme ve şekli bakımından pek çok koltuk değneği çeşidi bulunmaktadır. Rahat yürümenin yanı sıra özellikle de ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin kısa ve konforlu bir şekilde yaşanmasına yardımcı olmaktadır.

Koltuk Değneği Nedir?

Koltuk değneğinin kullanımı başlangıçta zor olsa da alışınca rahat ve konforlu bir şekilde kullanılabilmektedir. Koltuk değneğinin kullanım amacı; rahat yürüme, ameliyat sonrası yaralanmalarının önüne geçme, ameliyat bölgesine binen yükü azaltmakta oldukça etkilidir.

Günümüzde ortopedik ve travmatoloji alanında özellikle alt ekstremite yaralanmalarında pek çok kişinin başvurduğu bir tür cihazdır.

Koltuk değneğinin doğru ve nitelikli kullanımı oldukça önemlidir. Pek çok hasta koltuk değneği nasıl kullanılır; bilmeden kullanmaktadır. Koltuk değneğinin boyu ve nasıl ağırlığınızı vermeniz gerektiğinin yanı sıra koltuk değneği ile doğru şekilde yürüme de büyük önem taşımaktadır. Standart koltuk altı değnekte dikkat edilmesi gereken başlıca nokta değneğin koltuk altından 3 ila 4 santimetre aşağıda durmalıdır. El tutulacak kısmı ise kalça eklemi hizasında olmasıdır. Kanadyen değneklerde ise boy; dik durulduğunda dirseğin hafif kıvrık- kilitlenmediği durma göre ayarlanmasıdır. Bir önemli konuda tedavide olan bacağa ne kadar yük verilebileceğidir. Bu tamamen doktorunuza sorulması gereken bir sorudur.

koltuk-degnegi-nedir

koltuk-degnegi-ile-yurume

Koltuk Değneği ile Yürüme

Koltuk değneği yürümeye yardımcı olması ameliyat sonrası iyileşme sürecini kısaltması ve özellikle güvenlik açısından önemlidir. Koltuk değneği ile yürürken dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Bunlar ise aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Değnek bir adım öne getirilir, ayak değnek hizasına getirilir. Bu aşamada ayağın değneğin önünde durmamasına dikkat edilmelidir. Değneğe yük verilerek sağlıklı ayak öne atılır.
  • Oturma sürecinde değnekler tek ele alınmalı ve koltuktan yardım alınarak oturulmalıdır.
  • Merdiven çıkarken önce sağlam bacak öne atılmakta; merdiven inerken ise önce hasta bacak ve değnek öne atılmalıdır.

Koltuk değneğinin yanı sıra yürüteç ve baston da yürümeye yardımcı cihazlardır. Özellikle kalça ve diz ameliyatları sonrası erken evre iyileşme sürecinde yürüteç kullanılmaktadır. Baston ise genellikle ileri yaşlardaki hastalarda dengenin sağlanması amacı ile kullanılmaktadır.

Koltuk değneği, yürüteç ve baston kullanımı sırasında özellikle zeminde kayan halı ve kilimlerin kaldırılması önerilmektedir. Kablo ve benzeri takılabilecek nesneler yürüme alanından uzaklaştırılmalıdır. Doğru koltuk değneği kullanımı hakkında ayrıntılı bilgi almak için 0 212 241 25 25 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Etiketler:

86

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

misir-da-dalis

Mısır'da Dalış

Mısır, Nil vadisi boyunca yalnızca %4'ünde yerleşim olan 1 milyon ...
                                                                                                                                                                           

Diz Protezine Karar Veren Hastalara Uyarılar

Diz Protezine Karar Veren Hastalara Uyarılar

Dizde diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen kireçlenmeler diz protezi ile ...
                                                                                                                                                         

femoro-asetabular-sikisma-hastaligi

Femoro Asetabular Sıkışma Hastalığı

Femoro asetabular sıkışma hastalığına daha detaylı bakacak olursak bu durum ...