Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Menisküs Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
meniskus-ameliyati-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

Menisküs hastalığı hakkında en çok merak edilenlerden bir tanesi de menisküs ameliyatının nasıl gerçekleştirildiğidir. Fakat burada menisküs ameliyatı hakkında bilgi vermeden önce menisküs rahatsızlığının ne olduğunu bilmeniz aynı zamanda mensiküs ameliyatının anlaşılmasının daha sağlıklı bir şekilde olmasını sağlayacaktır. Bu sebep ile menisküsün ne olduğuna ve belirtileri ile nedenlerinin de ne olduğuna bakmak gerekmektedir.

Menisküs Nedir?

Menisküs kelimesini köken olarak Yunancadan gelmektedir. Yunanca’da meni kelimesi ay anlamına gelmektedir. Menisküs kelimesinde de ay şeklinde bir yapıya benzetildiği için kullanılmaktadır. Menisküs insan vücudunda birden çok bölgede bulunmakla birlikte en bilinenleri diz eklem yapısında bulunmaktadır. Bu sebep ile bir diz eklemi rahatsızlığı olduğunu da bilmek gerekmektedir. Menisküs insan vücudunda dizde bulunan kıkırdak benzeri bir yapıdan oluşmaktadır. Diz yapısında üstte yuvarlak ve alt bölgede düz olmak üzere iki ana kemik bulunmaktadır. Burada ise iki ana kemiğin arasında bulunan kuş yuvası biçimindeki menisküs, biri yuvarlak,,diğeri düz bu iki ana kemiğin yüzey boyunca yük aktarımının tüm yüzey boyunca olmasını ve buz buz üstünde kayar gibi minimal sürtünme ile hareketlerini sağlar.. Menisküs de yapı olarak aynı zamanda dik şekilde duran bir ay görünümüne sahiptir. Bu sebep ile menisküs terimi halk arasında dizde oluşan yırtılma olarak da kullanılmaktadır.

Menisküs Yapısı

Menisküsün doku olarak yapısına bakıldığında ise kıkırdak benzeri bir yapıdır. Menisküsün doku olarak incelenmesi sonucunda ise eklem kapsülüne yakın 1/3 dış kısmında kan dolaşımının olduğu görülmektedir. Kan dolaşımının olduğu bölüm 7-10 mm yüksekliğindedir. Bu dokunun eklem ortasına yakın en iç bölümü, olabildiğince incedir ve hilai biçiminde ve 3.5 cm gibi bir uzunlukta kuş yuvası benzeri bir şekle sahiptir. Menisküsün yer almış olduğu dokunun üst kısmı ince ve uzun olmak üzere kıkırdak hücreleri bulunurken alt yani derin olan yapı da ise oval olarak kırkırdak yapı görülmektedir. Ayrıca menisküs doku hücrelerinde mitokondri görülmesi de bu yapının oksijensiz olarak canlı kalabileceğini göstermektedir. Aynı zaman da menisküs hücrelerinin iç yapısına bakıldığında yüzde yetmiş dört olarak su bulunduğu da görülmektedir. Menisküsün bir başka ayırt edici özelliği ise kıkırdak dokusunun yanı sıra aynı zamanda kas görünümüne sahip olması demektir. Bu özelliği ile şu ifade edilebilir ki menisküsün yapısal olarak yüzde 34 gibi bir oranının alınması demek iki ana kemiğin birbirine yapacağı baskının yüzde üç yüz elli oranın da artması demektir. Yine aynı zamanda bir diz yapısının menisoktomi olarak adlandırılan şok emici etkisinin de yüzde yirmi oranında azalması anlamına gelmektedir.

meniskus-nedir

meniskus-ameliyati

Menisküs Hastalıkları Nelerdir?

Menisküs de oluşan ana rahatsızlık yırtılmadır. Bu yırtılmalar, ani hareketler sonucunda travmatik veya yıllar içinde gelişen dejenerasyonla olmaktadır. Travmatik olanlar trafik kazaları, dizi döndürücü darbeler, spor yaralanmaları esnasında oluşmaktadır. Bu sebep ile menisküs yırtığı daha çok futbolcular ve diğer spor dalları ile ilgilenen sporcularda meydana gelmektedir. Ayağınız yerde sabit durumda iken gövdenizin dönmesi durumu da menisküs yırtığına sebep olmaktadır. Ayağınızın takılması durumu yine ayrı bir etken kişi ayağının takılması durumunda düşmemek için ayaklarına olağan dışı bir vücut basıncı uyguladığı için mesnisküs yırtığı görülmektedir. Yaşlılarda ise sürekli olarak dize alınan darbeler veya hayatı boyunca dize almış olduğu darbelerin birikmesi sonucunda da dejeneratif menisküs rahatsızlığı görülebilmektedir.

Menisküs Hastalığı Belirtileri

Menisküs hastalığının belirtilerine bakıldığında ise her hastalık da olduğu gibi ilk olarak ağrı görülmektedir. Normal düzeyde bir ağrıda hissedilmemesi normaldir. Fakat bu ağrılar şiddetli bir şekilde oluyor ve dizde bir şişme görülüyor, takılma, kilitlenme var ise menisküs yırtığı olması olasılığı yüksektir. Eklem bölgesinde ki hareket açıklığının kısıtlılığı, diz içinde sıvı birikmesi ve bu sıvı birikmesi sonucunda diz içinde bir sıvı hareketi hissedilmesi de belirtiler arasında yer alır. Dizlerin takılması ve yürüme esnasında kilitlenme olayı da menisküs yırtığının bir belirtisi olmaktadır.

Menisküs Ameliyatı

Menisküs ameliyatına gelindiğinde ise ilk olarak nasıl tanı konulduğuna bakmak gerekmektedir. Menisküs tanısında ilk olarak önemli nokta tanın erken olarak teşhis edilmesidir. kısa süre içinde hekime danışmak doğru olduğu gibi diz bölgesine alınan darbeler sonucunda oluşan ağrılarda da bir hekim kontrolüne başvurmak gerekir. Menisküsün uzun süre yırtık kalması ve tedavi görmemesi de kireçlenmeye sebep olmaktadır. Bu hastalığın iyi bir şekilde teşhis edilmesi de tedavide önemli rol oynamaktadır.

Menisküste yapılan ameliyat uygulaması günümüz şartlarında kapalı bir şekilde yapılmaktadır. Yani hastaya 2 adet 3-5 mm mini kesi ile girilmektedir. Kalem yapısında daha ince olan bir video kamera ile menisküs yapısı muayene edilmektedir. Diğer delikten ise menisküs yırtığına ulaşılarak mensiküsün boyutuna göre ya dikilme işlemi yapılmakta veya menisküsün yırtık olan kısmı çıkarılmaktadır.

Etiketler:

79

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

diz-kireclenmesi-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler

Diz Kireçlenmesi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kireçlenme, eklemlerde kıkırdağın zarar görmesi nedeniyle oluşmaktadır. Kıkırdağın yok olması ...
                                                                                                   

meniskus-onarimi

Menisküs Onarımı

Her insanın en temel hareket aktivitesini kısıtlayan ve olumsuz etkileyen ...
                                                                                                                                                               

dizde-kireclenme-artrit

Dizde Kireçlenme (Artrit)

Kireçlenme veya artrit diz eklem kıkırdağının parlak ve pürüzsüz yapısının ...