Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Çölün, Denizin Hazineleri İle Buluştuğu Yer
colun-denizin-hazineleri-ile-bulustugu-yer

Mısır, Nil vadisi boyunca yalnızca %4'ünde yerleşim olan 1 milyon km2'lik yüzölçümüne sahip olan bir ülke. Nüfusu 60 milyon'un üzerinde. Nüfusun yaklaşık dörtte biri Kahire ve civarında yaşamakta. Ülkenin büyük çoğunluğu çöl olduğu için yaşam su kenarlarında kurulmuş. Nil deltası, Nil kıyıları ve daha az olmak üzere Kızıldeniz kıyılarında yerleşim bölgeleri var.



En önemli gelir kaynağı turizm. Bunun dışında bir miktar tarım, madencilik ve balıkçılık yapılmakta. Ülkenin resmi dili Arapça ve nüfusun büyük çoğunluğu müslüman, ancak Mısır'da 6 milyon civarında da Hristiyan azınlık yaşamakta.

Nasıl Gidilir?

THY ve Egypt Air tarifeli uçuşlarının yanısıra tatil dönemlerinde direkt özel uçuşlar da bulmak mümkün.

Vize

Mısır için vize gerekli, işlemler 10-20 gün sürüyor. Yeşil pasaporta vize gerekmiyor.

Başvuru İçin

  • 2 adet vesikalık fotoğraf (fotoğrafın fonu beyaz renkte olmalıdır)
  • Pasaport (en az 6 ay geçerli)
  • Kimlik fotokopisi 
  • Vize başvuru formu doldurmak gerekiyor.

Mısır'da Ulaşım

Kahire'den Kızıldeniz kıyılarına şehirlerarası otobüs ile gitmek mümkün ancak hem uzun sürüyor hem de çok konforlu bir yolculuk olduğu söylenemez. O yüzden en iyisi uçakla gitmek.
Kahire havaalanı kalabalık ve oldukça karışık. İç ve dış hat terminalleri arası geçiş için rehberi takip etmek ya da emin olmak için birkaç kişiye birden sormakta fayda var.
Taksi fiyatları çok ekonomik. Taksiler günlük olarak da kiralanabiliyor. Taksi şoförü hem şehri gezdiriyor hem de bir miktar rehberlik yapıyor.
Kahire dışındaki şehirlerde oteller ve merkez arasında minibüs de ekonomik ve kolay bir ulaşım aracı.
Turizm şirketlerinin transfer ve gezi amacıyla kullandıkları minibüs ve otobüsler oldukça modern ve konforlu.

Nerede Kalınır?

Pekçok uluslararası otel zinciri Mısır'da bulunuyor. 5*'lı oteller lüks ve temiz. Ancak düşük standartlardaki otelleri seçerken, bilenlerin tavsiyelerine dikkat etmek gerekiyor. Dalıcılar için tekne konaklamalı tur da gayet iyi bir seçenek.

Yeme Ve İçme

Yemekler ağırlıklı olarak arap mutfağı tarzındadır. Mezeler yaygın, özellikle tahin ve baklagillerle yapılan meze türleri var. Ana yemekleri sıcak ve sulu yemeklerdir. Büyük otellerin menülerinde tüm dünya mutfaklarından örnekler bulunuyor.
Çay, nane çayı, kuşburnu ve Türk kahvesi'ni her yerde bulmak mümkün. Kahvenin cinsi nedeniyle tadı biraz farklı ve daha baharlıdır.
Çok yaygın bir alışkanlık olan nargileyi, hem yerel halkın gittiği kahvelerde hem de turistlerin kaldığı otellerde içmek mümkün.
Mango, guava, ananas gibi tropik ve lezzetli meyva sularını mutlaka tatmakta fayda var.

Alışveriş

LE - Mısır Lirası, 1 $ = yaklaşık 4.85 LE 
Ülkede "Pound" adıyla bilinen ara birimlerini "bound" olarak telaffuz ediyorlar. Bankalardan, otellerden ya da döviz bürolarından para bozdurabiliyor. Kur hemen hemen heryerde aynıdır.
Oteller, restoranlar, ünlü zincir dükkanlar ve özel antika, sanat eseri vb. satan birkaç dükkan dışında mutlaka pazarlık etmek gerekiyor. Özellikle hediyelik eşya satan dükkan ve sokak satıcılarıyla, taksi şoförleriyle pazarlık yapılıyor. Papirüs, heykeller, t-shirt'ler, kitaplar gibi tipik hediyelik eşyaları satın alırken dikkatli olmak gerekiyor. 1 papirüsü yarım LE'den 500 LE'ye kadar değişen fiyatlarla almak mümkün. Herkes kendi sattığı malın orijinal olduğunu söylüyor, biraz piyasa araştırması yapmadan almak sonradan çok pişman olunmasına neden olabiliyor.
Büyük alışveriş merkezlerinde, turistik lokantalarda ve otellerde kredi kartı kullanılabiliyor. Pekçok yerde Amerikan Doları ile de alışveriş yapılabiliyor.
Aklınızda bulunsun
Sokak satıcılarından yemek yemeyin.
Yalnızca kapalı şişeden su için.
Yanınızda bağırsak bozukluğuna karşı ilaç, düzenli kullanmanız gereken ilaçlar ve alerjiniz varsa alerji ilacınızın olmasında fayda var.
Bavullarınızın kilitli olmayan gözlerinde değerli eşyalarınızı bırakmayın. 
Yanınızda video kamera götürüyorsanız, Mısır'a girerken pasaporta işletmek gerekiyor, çıkarken de gümrük kontrolünde gösteriliyor.

Hava Durumu

Yaz aylarında hafif giysiler gerekiyor. Oteller ve lüks teknelerde klima olduğu için sıcaklık dalış ve otel dışında kendini hissettiriyor. Öğleden sonra çıkan rüzgar kış aylarında dalış sonrası için kalın giysiler gerektiriyor. Kış aylarında rüzgarlık, polar gibi giysiler bulundurmakta fayda var. Çöl iklimi nedeniyle geceleri serin oluyor. Dalıcılar için kış aylarında 5mm dalış elbisesi gerekir. Yaz aylarında ise 2-3 mm tek parça veya shorty önerilir.

Pratik Bilgiler

Mısır, Türkiye ile aynı saat kuşağında yer alıyor.
Mısır'ın uluslararası telefon kodu 20.
Cep telefonu yerleşim merkezlerinde çalışıyor. Ancak uluslararası görüşme ücretleri çok yüksek, kısa konuşmak faydalı. Otellerden yapılan telefon görüşmeleri de oldukça pahalı.
Bahşiş çok yaygın ve alışkanlık haline gelmiş durumda. Size yardımcı olan hemen herkese küçük miktarlarda da olsa bahşiş vermek gerekiyor. Restoranlarda %10 uygun bir oran.
Voltaj 220 V
Mısır'da turistik bölgelerde çalışanların çoğu ile İngilizce anlaşmak mümkün.
Türkleri genelde sıcak karşılıyorlar, (Radikal İslamcı olan küçük bir kesim dışında) çoğunun 1-2 tane Türk kökenli akrabası var ve bundan gurur duyuyorlar.
Mısır'da sabırlı olmak şart. Pasaport kontrolü yapan memur, garsonlar, satıcılar, şoförler, kısaca herkes sizin zamanınıza uymak yerine sizi kendi zamanlarına uyduruyor. Birçok şeyin nedenini anlamıyorsunuz ama sorgulamanın da faydası yok. Sonunda herşey bir şekilde halloluyor, o yüzden tatilde olduğunuzu unutmayıp, sabırlı ve rahat olmak gerekiyor.

Mısır'da Dalış

Tipik bir tropik sualtı yaşamına sahip Kızıldeniz inanılmaz sayıda ve güzellikte canlı türlerini barındırıyor. Ülkemize en yakin tropik deniz olmasıyla da Türk dalgıçları için ideal bir rota. Kızıldeniz'e sahili olan 7 ülke, dalıcılara pekçok farklı rota seçenekleri sunuyor.

Kızıldeniz'e en uzun kıyısı olan ülkeler Mısır ve Suudi Arabistan'dır. Ayrıca kuzeyde İsrail ve Ürdün, güneyde de Sudan, Eritre ve Yemen'in kıyısı var. Yine kuzeyde Süveyş kanalıyla Akdeniz'e ve güneyde dar bir boğaz olan Bab El Mandab ile Arap Denizi'ne ve Hint Okyanus'una bağlanmakta. Sıcak iklim nedeniyle buharlaşmanın yoğun olduğu (yılda yaklaşık 900 milyar metreküp su buharlaşmaktadır) Kızıldeniz, açıldığı diğer denizlerle karışma oranı da az olduğu için dünyada tuzluluk oranı en yüksek olan açık deniz.

Kızıldeniz aslında genç bir deniz. Şimdi ki halini 5000 yıl önce almış. Bu nedenle mercan resifleri çok yeni ve genç. Kıyıları tamamen çöl ve özel olarak yetiştirilmiyorsa yeşil bitki görmek pek mümkün değil ancak suüstü ne kadar ölüyse sualtı da bir o kadar canlı ve renkli.

Kızıldeniz adını belli dönemlerde yoğun olarak üreyen bir mavi alg türünün salgısındaki pigmentlerden alıyor. İsim sizi şaşırtmasın mavi algın klorofili kırmızı-turuncu pigmentlerle çevrili olduğu için deniz bu dönemlerde mavi-yeşil yerine kırmızı gözüküyor.

Kızıldeniz'de insanın doğada görmeyi ummadığı her çeşit renk ve şaşırtıcı canlı türü var. Büyük memelileri, köpekbalıkları, her çeşit ve boyda balıkları, omurgasız deniz canlıları, sayısız mercan ve sünger türleri hafızanıza kazınıyor.

Eskiden yalnızca bazı noktalarında küçük balıkçı kasabaları olan Kızıldeniz'de dalış turizmi 1980'lerde başladı. 1990'larda büyük bir turizm patlaması yaşanan sahil bölgelerinde kısa süre içinde çok sayıda lüks otel ve tatilköyü yapılmıştır. Kızıldeniz'de otellerde konaklayarak, çoğunluğu yabancılar tarafından işletilen dalış merkezlerinden, teknelerle günlük dalışlara gidilebiliyor. Ayrıca teknede konaklamalı haftalık turlara da katılmak mümkün. (Live-abroad)

Tekne düzeni ve dalışlar
Suyun tuzluluk oranı Türkiye denizlerinden daha yüksek olduğu için dalış sırasında normal kullandığınız ağırlıklığı Akdeniz için yaklaşık 2, Marmara için 3-4 kilogram artırmakta fayda var.
Dalıcıların çok sayıda malzemesi olduğu için teknede düzeni sağlamak kolay olmuyor. Bu konuda herkesin tekne amirleri tarafından verilen bilgiler doğrultusunda davranması dalış hazırlıklarının daha rahat olmasına yardımcı olacak ve malzeme kaybı ya da tahribatı riskini azaltacaktır.
Özellikle fotoğraf ve video ekipmanı olan kişilerin malzemelerinin zarar görmemesi için tekne üstünde dikkatli davranmak gerekiyor. Bu tür ekipman için ayrılmış yerler başka malzeme konulmaması önemli.
Dalış teknelerinde genelde yöresel ve Avrupa yemekleri karışık olarak sunuluyor.

Sualtı yaşamının korunması
Mısır'da sualtı canlılarını korumaya yönelik çok katı kurallar var. Batık dalışları dışında eldiven giymek yasak. Canlılara dokunmak, mercanları kırmak, denizden bir şeyler çıkarmak, balık avlamak, canlıları beslemek, denize çöp atmak kesinlikle yasak.
Yüzerliğinizi iyi ayarlamak hem sizin hem de mercan kayalıklarındaki yaşama zarar gelmesi için çok önemli. Yavaş ve kontrollü yüzün.
Zeminin kum olduğu yerlerde mümkün olduğu kadar paletlerinizle kum kaldırmamaya çalışın. Bu kumlar hem mercan kayalıklarının üstüne çökerek mercan yaşamına zarar veriyor hem de görüşü bozuyor.
Ellerinizi değil gözünüzü kullanın.
Video ya da fotoğraf makinesiyle çekim yaparken çevreye zarar vermemek için çok dikkatli olun.
Kurallara uymayan birisini görürseniz uyarın ya da uyalımasını sağlayın.

Dalış Bölgeleri

Sina Yarım Adası

Sharm El-Sheikh

Kızıldeniz'in kuzeyinde, Sina Yarımadasının güney ucunda bulunan Sharm El-Sheikh Sharm El Maya ve Na'ama isimli iki ana koydan oluşuyor. Na'ama, Sharm El Maya'ya oranla daha kalabalık ve daha canlıdır.

Sharm El Sheikh'de, inanılmaz güzellikteki mercan resiflerini, rengarenk balıkları, baraküda ve akya sürülerini, napolyon balıklarını ve kaplumbağları görmek mümkün. En güney ucunda bulunan Ras Muhammed Deniz Parkı, dünyanın sayılı güzel dalış noktalarını barındırıyor. Ayrıca Tiran bölgesindeki Jackson, Thomas, Gordon ve Woodhouse resiflerinde mutlaka dalınmalı.
Abu Nuhas resifini, batık cenneti olarak adlandırmak mümkün. Giannis D, Carnatic ve Chrisoula K. batıklarına rahatlıkla dalış yapılabilir. Thistlegorm batığına da dalış yapmak mümkün. Bu bölge Sharm El Sheikh'e biraz uzak kaldığı için live-abroad veya yeni yeni gelişmeye başlayan El Gouna'dan çıkan günlük dalış tekneleri ile bu noktalara ulaşmak daha kolay.

Dahab

Dahab köyünün birkaç km kuzeyinde bulunan Bells resifinde pekçok farklı mercan türünü görebilirsiniz. Bu bölgede canlı hayatı çok çeşitlilik gösteriyor. Yine Dahab köyünün birkaç km kuzeyinde bulunan "Blue Hole", dalış için çok zevkli bir yerdir. Fakat, buradaki güzel bölge Blue Hole'ün kendisi değil, lagunun dışında kalan reeftir. Mercan ve balık bakımından çok zengin bir noktadır.
Dahab köyünün birkaç km kuzeyinde bulunan "Canyon"da dalış yapmak için standart mağara dalışı önlemlerini bilmek gerekiyor. İsmini uzun, dar ve çok güzel bir kanyondan alıyor. Kanyonun girişi 10 m derinlikten başlıyor. 50 m derinliğe ulaşan kanyonda 30 metreden daha derine dalış yapılmıyor. Canlı bolluğunu ve doğal yapısının güzelliğini de eklersek Dahab'taki dalmaya değer yerlerden biri olma ünvanını elinde bulunduruyor.

Sharm El Sheikh ve Dahab'dan yapılabilecek geziler

Kahire turu: Günlük turla Mısır Müzesi, dünyanın yedi harikasından Giza Piramitleri ve Sfenks ziyaret ediliyor. Tura Mısır'ın kapalı çarşısı Khan El Khalili'yi eklemeyi ihmal etmeyin.
St Catherine manastırını ziyaet etmelerini öneririz. Çölde safari eğlenceli bir aktivite. Jeeplerle çölde Bedevi köyüne gidiliyor. Çölde develerle gezi ve günbatımında mangal partisinin etkileyici olduğunu söyleyebiliriz.

Hurghada Bölgesi

El Gouna

Hurghada'nın 40km kuzeyindeki El Gouna,'ya Kızıldeniz'in Venedik'i denebilir. Bu yerleşim kanallarla ayrılan küçük adacıklar üzerine kurulmuş. Restoranlar, barlar, alışveriş merkezlerinin olduğu ana adacık ile oteller arasında ulaşım botlarla sağlanıyor.

El Gouna bölgesinin en önemli özelliği yunuslarla dalış yapabilecek iki resifin olması. Ayrıca hızlı teknelerle Kızıldeniz'in en ünlü batığı Thistelgorm'a 2 saatte ulaşmak mümkün. Gubal adasında duvar dalışları, Roseli Müller batığı diğer önemli dalış noktaları.

Hurghada

Eskiden küçük bir liman olan Hurghada turizm sayesinde gelişmeye başlamış. Bir Kızıldeniz klasiği olan Hurghada resifleri, yıllar boyu dalıcılar tarafından bir miktar yıpratılmış olsa da hala çekiciliğini koruyor. Yakın zamanda milli park ilan edilen Giftun adası, Akvaryum (Shaab Abu Ramada) ve Hurghada'nın yakın çevresindeki onlarca resifte dalmak mümkün.

Safaga

Hurghada'nın 50 km güneyindeki bu bölgede nefes kesici güzellikte bazı resifler bulunuyor. Ras Abu Soma ve Gamul El Kebir arasında 7 tane zengi mercan türlerine sahip resife dalış yapmak mümkün. Daha aşağılarda, Panaroma'dan, Abu Kefan resiflerine kadar uzanan daha da heyecanlı dalış noktaları bulunuyor. Buralarda karşınıza çıkması muhtemel bazı büyük canlı türlerin arasında gri resif köpekbalığı, beyazuçlu köpekbalığı, leopar köpekbalığı, çekiçkafa köpekbalığı, mantalar, büyük barakadular ve yunuslar sayılabilir.

Hurghada, Safaga ve Al Gouna'dan yapıalbilecek çevre gezileri

Kahire turu: Günlük turla Mısır Müzesi, dünyanın yedi harikasından Giza Piramitleri ve Sfenks ziyaret ediliyor. Tura Mısır'ın kapalı çarşısı Khan El Khalili'yi eklemeyi ihmal etmeyin.

Antik Mısır'ın en etkileyici kalıntılarının bulunduğu Luxor'a Hurghada'dan günübirlik gidilebiliyor. Luxor tapınağı ziyareti sonrası Felucca (Mısır'ın tipik teknesi) ile Nil'in karşı kıyısına geçiliyor ve Memmnon anıt mezarı, Karnak Tapınağı, Krallar Vadisi ve Hatshebsut Tapınağı (Tapınağın duvarlarlında binlerce yıl önce resmedilmiş Kızıldeniz balıklarını görebilirsiniz.) ziyaret ediliyor.

Çölde safari eğlenceli bir aktivite. Jeeplerle çölde Bedevi köyüne gidiliyor. Çölde develerle gezi ve günbatımında mangal partisinin etkileyici olduğunu söyleyebiliriz.

Etiketler:

80

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

misir-da-dalis

Mısır'da Dalış

Mısır, Nil vadisi boyunca yalnızca %4'ünde yerleşim olan 1 milyon ...
                                                                                                                                                                           

diz-artroskobileri-sonrasi-egzersiz

Diz Artroskobileri Sonrası Egzersiz

Diz artroskopisi sonrası diz hareketlerini arttıcı ve kuvvetlendirici bir ekzersiz ...
                                                                                                                                             

Omuz Çıkıkları Nasıl Tedavi Edilir

Omuz Çıkıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Omuz çıkığı, zorlanma, düşmeler nedeniyle ortaya çıkar. 20 yaşın altında ...