Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Impingement Sendromu
impingement-sendromu

Impingement sendromu yoğun omuz ağrısına neden olan bir problemdir. Omuz eklemleri; kalça ve diz eklemlerinden sonra en fazla deforme olan eklemlerdir. Ayrıca bu eklemlerin anatomik yapısı kalça ve diz eklemleri  ile karşılaştırıldığında oldukça karmaşık bir yapıda olduğu açığa çıkmaktadır.

Gençlerde dahil tüm dünyada baş ve bel ağrısından sonra en sık yaşanan ağrı çeşidi omuz ağrısıdır. Omuz ağrısının pek çok farklı sebebi olabileceği gibi bunlardan biri; impingement sendromudur (omuz sıkışma sendromu).

Impingement Sendromu Nedir?

Kürek, kol ve köprücü kemiklerinin bağlantı noktalarından oluşan omuz ekleminde hareket imkanının sağlanması amacı ile çeşitli kas ve bağ dokular yer almaktadır.  Kolun yukarı kaldırılması sırasında kol ve kürek kemiğinin sabit bir şekilde durmasında etken olan rotator manşet bulunmaktadır. Akromion adı verilen köprücük kemiği çıkıntısı ile rotator manşet arasında kalan bursa adında bir kese varıdr ve bu yapı eklemin pürüzsüz ve yumuşak bir şekilde hareket etmesini sağlamaktadır. Impingement sendromu ise kolun kaldırılması sırasında bu yapılar arasındaki sürtünmenin fazla olması sonucunda açığa çıkmaktadır.

Halk arasında omuz sıkışması olarak da tanımlanan bu problem; tedavi edilmediği sürece kişinin yaşam kalitesini önemli derecede düşürmektedir. 

impingement-sendromu-nedir

impingement-sendromu-nasil-teshis-edilir

Impingement Sendromu Hangi Şikayetlere Yol Açar?

Elbette ki herhangi bir aktivite sırasında ya da kolun yukarı kaldırılması sırasında ağrı başlıca yaşanan şikayetler arasındadır. Bunun yanı sıra kolun öne ve yana kalıdırılması sırasında da benzer şekilde ağrı hissi açığa çıkmaktadır. Aynı zamanda omuz eklemindeki acı hissi de Impingement sendromunun belirtileri arasındadır. 

Günümüzde genellikle ev hanımlarının (cam silme gibi aktiviteler nedeni ile) yaşadığı impingement sendromunda ağrı ve acı nedeni ile hareket kısıtlaması da yaşanmaktadır. Bu problemi yaşayan hastaların omuz ve ilgili kollarının üzerine yatamamaları da bir diğer şikayet olarak karşımıza çıkmaktadır.

Impingement Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalar genellikle kollarını kullanamama, güç kaybı ve omuz ağrısı şikayetleri ile doktora başvurmaktadır. Bu durumda tecrübeli ve alanında uzman bir doktor hastanın hangi aktiviteler sırasında ağrı yaşadığını, mesleğini, yaşını ve daha önce herhangi bir ortopedik problem yaşayıp yaşamadığını ayrıntılı bir şekilde değerlendirecektir. Bunun yanı sıra fizik muayene uygulayacaktır. 

Fizik muayenenin yanı sıra çeşitli kan testleri ve radyolojik görüntülemeler (genellikle MR) sonucunda kesin tanı konulmaktadır.

Etiketler:

101

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kronik-anterior-instabilite-ve-interior-sikisma-impingement-sendromu

Kronik Anterior İnstabilite Ve İnterior Sıkışma (İmpingement) Sendromu

Bu yapısal olarak omuz kapsülünün gevşek olduğu kişilerde görülebilen bir ...
                                                                                                                                                   

omuz-artroskopisi

Omuz Artroskopisi

Artroskobik cerrahi de eklem içine küçük bir delikten bir kamera ...
                                                                                                                                                                               

omuz-protezleri

Omuz Protezleri

Omuz protezleri daha az sıklıkta yapılsa da diz ve kalça ...