Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Kalça Artroskopisi Nedir?
kalca-artroskopisi-nedir

Kalça Artroskopisi

Artroskobik cerrahi de eklem içine küçük bir delikten bir kamera yerleştirilerek görüntü monitöre aktarılır. Sonrasında da operatör yine küçük bir veya birkaç delikten eklem içine sokulan değişik cerrahi aletlerle monitörden izleyerek operasyonu gerçekleştirir.

Kalça Artroskopisinin Avantajları

  • Eklem içindeki labrum, kıkırdak, ağrı duyusu olmayan dokulardır. Artroskobik cerrahi çevre dokulara zarar vermeden ve yaralamadan direkt eklem içine girilmesine ve sadece hasta olan dokulara müdahale edilmesine olanak sağlar. Böylece operasyon sonrası son derece rahattır.
  • Artroskobik cerrahi sırasında eklem içi yapıları çok yakın ve büyütülmüş olarak görülür. Bu sayede hastalıklı dokular çok daha iyi teşhis ve tedavi edilebilirler.
  • Artroskobik cerrahide eklem hareketlerini sağlayan iyileşmesi zor ve ağrılı adele, kapsül gibi dokulara hiç dokunulmamaktadır. Bu özellikle kalçada çok daha önemlidir. Böylece ameliyat sonrası eklem hareketleri ağrısız ve rahattır. Ayrıca ameliyat yarası, kanama olmadığından pansuman ihtiyacıda yoktur. Enfeksiyon riski de açık cerrahilere göre çok düşüktür.

Kalça artroskobik cerrahisi 1 santimlik 2-3 küçük delik aracılığıyla gerçekleştirilir.

Kalça Artroskopisinin Kullanım Alanları

  1. Kalça eklemi kaynaklı olduğu kanıtlanmış fakat klinik ve radyolojik olarak nedeni aydınlatılamayan sorunlarda tanı ve tedavi amacıyla,
  2. Kalça içi cisimler; eklem içine düşmüş olan kıkırdak parçaları, eklem içinde oluşmuş normal olmayan dokular, kalça protezlerinde eklem aralığındaki kemik-çimento parçaları
  3. Sinovit dediğimiz eklem içi yağlayıcı sıvı üreten zarının romatizmal veya diğer nedenlerle olan iltahapları
  4. Labrum denilen kıkırdak halkanın yırtıkları
  5. Kalça sıkışma hastalığında yapısal sorunları cam, pincher veya her ikisinin birlikte traşlanarak ortadan kaldırılması,
  6. Kalça eklemi enfeksiyonu,
  7. Erken dönem kireçlenmeler
  8. İliopsoas tendonu iltihabı ve bursiti

 

 

Kalça Artroskopisi Tekniği

Kalça vücudun en derin eklemidir. Top-yuva biçimi de eklem içine girmeyi zorlaştırır. Bu nedenlerle klasik diğer eklem artroskopilerinden farklı olarak ileri ameliyathane koşulları, "traksiyon masası" ve "skopi" kullanılmadan yapılamaz.

Hasta öncelikli olarak traksiyon masasına alınarak operasyon yapılacak bacağa kontrollü çekme uygulanarak kalça eklemi 1 cm kadar aralanır. Sonra skopi denilen ekranda anında görüntü veren röntgen cihazı yardımıyla ekleme 1 cm lik bir kesiden kamera sistemi yerleştirlir. Sonrası 1 veya 2 ek delikten eklem içine girilen cerrahi aletlerle operasyon gerçekleştirilir.

Ameliyatın çok sayıda teknik zorluğu vardır. Uzun bir eğitim süreci, vaka deneyimi olmadan yapılan artroskopiler yarardan çok zarar getirir.

kalca-artroskopisi-teknigi

Etiketler:

66

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kalca-protezi-ameliyati-sonrasi-fizik-tedavi

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi

Kalça protezi ameliyatı genel olarak günümüzde cerrahi bir işlem olarak ...
                                                                                                                                                             

avaskuler-nekroz-osteonekroz

Avaskuler Nekroz (Osteonekroz)

Avaskuler nekroz en sık kalça ekleminde görülür. Femur başını besleyen ...
                                                                                                                                                           

kalca-artroskopisi-ameliyati-sonrasi-dikkat-edilmesi-gerekenler

Kalça Artroskopisi Ameliyatı Sonrası Di̇kkat Edilmesi Gerekenler

Kalça cerrahisi 1980 yılından bu yana oldukça gelişim sağlamaktadır. Bunun ...