Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Kalça Çıkığı Nedir, Kalça Çıkığının Nedenleri Nelerdir?
kalca-cikigi-nedir-kalca-cikiginin-nedenleri-nelerdir

Kalça problemi günümüzde birçok rahatsızlığa neden olmaktadır. Bu rahatsızlıkların hepsi aslında tedavi edilmediği veya zamanında müdahale edilmediği dönemde birbirini tetiklemektedir. Kalça ekleminde gelişen bu rahatsızlıklardan bir tanesi de kalça çıkığı problemidir. Kalça çıkığının nedenlerine bakmadan önce kalça çıkığının ne olduğuna bakmak gerekmektedir ki kalça çıkığının nedenleri daha iyi anlaşılabilsin.

Kalça çıkığı genel olarak yeni doğmuş olan bebeklerde ve erken yaşlarda çocuklarda görülen bir problem olarak bilinmektedir. Kalça çıkığı problemi; uyluk kemiğinin üst ucu kalçada bulunan eklem kapsülünden dışarı çıkması ya da yerinden oynaması olarak tanımlanmaktadır. Bebeklerde ve çocuklarda böyle bir durumun gelişmesi durumunda ise erken teşhis hastalığın kalıcı olarak bırakacağı etkilerden kurtulmanıza yol açacaktır. Bu açıdan yani kalıcı bir etki olmaması için erken teşhis kalça çıkığı hastalığında büyük önem taşımaktadır. Doğumsal olarak görülen bu rahatsızlık ortalama 800 çocuktan birinde görülmektedir. Bunun ise nedeni henüz tam olarak tıp dünyasında tespit edilmemiştir. Fakat burada şu ifade edilebilir ki genetik faktörler, hormonal faktörler, mekanik ve çevresel faktörlerin hepsi bir arada etki edebilmektedir. Ayrıca bu faktörlerin her biri kalça çıkığı hastalığında önemli bir faktör oluşturmaktadır. Bununla birlikte kalça çıkığı probleminin görüldüğü bebekler arasında yüzde kırk gibi bir oranla çift taraflı olarak kalça çıkığı oluştuğu görülmektedir. Cinsiyet bağlamında değerlendirildiğinde ise kızlarda erkeklere göre altı kat daha fazla görülmektedir.

Kalça Çıkığına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise bebeklerin kundaklanması, ayaklarından tutarak baş aşağı sallanması durumudur. Bu durumlar kalça eklem problemlerine eğilimi olan bebeklerde yine kalça çıkığına yol açmaktadır.

Doğumsal olarak kalça çıkığı hastalığına yakalanma riskine baktığımızda ise ailede veya yakın olan akrabalarda kalça çıkığı durumu görülenlerde, doğum öncesi dönemde ve doğum sonrasında kadın doğum hekimine mutlaka bildirilmelidir.

Doğum esnasında makat gelişi ile birlikte doğan veya hamilelik döneminde anne karnında baş aşağı duran bebeklerde de görülme ihtimali yüksektir.

Doğum esnasında boynunda bir yana doğru olmak üzere doğumsal eğrilik yani tortikolis olanlar bebeklerde görülme ihtimali de yüksektir. Yine bebeğin ayaklarında doğumsal olarak ortopedik sorun olan bebeklerde de görülme riski bulunmaktadır.

kalca-cikigina-neden-olan-faktorler-nelerdir

kalca-cikigi-teshisi

Kalça Çıkığı Teşhisi

Doğumsal kalça çıkığının tespit edilme olayına bakıldığında ise hekim açısından da aile açısından da kalçada sorun olan bir durumu bakar bakmaz hemen fark etmeniz mümkün olmayabilir. Bu sebep ile kontrol muayeneleri sırasında hekiminiz bebeğinizin kalça kısmını muayene edecektir. Hekim muayene esnasında bebeğin kalça kısmını muayene ederken uyluk kemiklerini hafif bir şekilde ileri ve geri doğru hareket ettirerek kontrol edecektir. Bu hareketler sayesinde bebeğinizin kalça ekleminde ve uyluk kısmında herhangi bir boşluk olup olmadığını da anlayabilecektir. Yaşça büyük olan çocuklarda ise kalça eklem kontrolü şu şekilde olmaktadır ki bebeğinizin ayaklarını yana doğru açıp kapatarak gerçekleştirmektedir. Burada bilinmesi gereken eğer bebek yeni doğmuş ise ve sorun çok ciddi bir tehdit oluşturmuyor ise hekiminiz iki hafta sonra tekrar kontrol edecektir. Fakat sorun ciddi ise ve ileri derecede bir risk taşıyor ise hekim sizi derhal bir ortopedi doktoruna yönlendirecektir. Bazı durumlarda ise bebeğin kalçasının daha net olarak görüntülenmesi için ultrason çekilmektedir. Fakat bebek ise dört aylıktan daha büyük ise burada hekim röntgen çekilmesini isteyecektir. Bu görüntüleme sayesinde de bebeğin kalça ve uyluk kısmı net bir şekilde ortaya çıkacak ve burada ki sorun daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Kalça Çıkığı Tedavisi

Doğumsal olarak karşımıza çıkan kalça çıkığı hastalığında tedavi yöntemine bakıldığında kalça çıkıklarının büyük bir kısmının pavlik bandajı ile tedavi edilmektedir. Bu bandajın görevi ise bebeğinizin bacaklarının yukarıya yani karnına doğru çekilmesini ve sabit bir şekilde kalmasını sağlayacaktır. Bu bandaj ile yapılan tedavi de hekiminiz her hafta kontrole gelmenizi isteyecektir çünkü tedavinin ne süreçte olduğunu takip etmesi gerekmektedir. Burada hekim uyluk kemiğinin kalça eklemi içine yerleşip yerleşmediğine bakacaktır. Eğer uyluk kemiği kalça eklemi içine yerleşti ise bandajı gece ve gündüz olmak üzere iki veya üç ay boyunca kullanılmasını isteyecektir.

Kalça çıkığı hastalığı görülen her yirmi bebekten birinde ise bu bandaj yeterli olmamaktadır. Bu durum da ise bebeğin kalçaları alçıya alınarak bacakları da askıda tutulmaktadır. Bazı durumlarda ise bu hastalığın tedavisinde için ameliyat gerekmektedir fakat çoğunlukla ameliyatsız iyileşme elde edilmektedir.

Kalça çıkığının belirtilerine bakılacak olursa gelişimsel dönemde olan bütün çocuklarda kalça çıkığı çocuk yürümeye başlayana kadar herhangi bir belirti vermemektedir. Bu gibi hastalıklarda ise çıkık çocuk doktorlarının genel muayene esnasında ortaya çıkmaktadır. Yürüme çağı öncesinde ise bebeğin altı temizlenirken bacakların her iki tarafa eşit açı ile açılamaması yine bebeğin bacak boylarının eşit olmaması bacaklardan birinde uyluk bölgesinde deri boğumun daha fazla olması ana belirtiler arasında yer almaktadır.

Yürüyen çocuklarda ise belirtiler arasında yürüme esnasında topallama paytak olarak yürüme çocukta yürüme döneminin gecikmesi de ayrıca belirtiler arasında yer almaktadır.

Etiketler:

79

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kalca-cikigi

Kalça Çıkığı

Doğuştan kalça çıkığı (DKÇ) terimi son yıllarda yerini Gelişimsel kalça yetersizliği ...
                                                                                                           

kalca-yuzey-kaplama-protezleri

Kalça Yüzey Kaplama Protezleri

Son yıllarda geliştirilen bu yeni yöntem genç-aktif hastaların kalça sorunlarında ...
                                                                                                                                       

kalca-protezi-nedir-nasil-uygulanir

Kalça Protezi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Kalça eklem rahatsızlıkları günümüzde oldukça sık görülen ortopedik problemlerden biridir. ...