Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Menisküs Ameliyatı
meniskus-ameliyati

Menisküs ameliyatı; yırtığın bırakılması durumunda ek hasarlara neden olacağı durumlarda veya bazı menisküs yaralanmalarında cerrahi dışı tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen iyileşememesi durumunda uygulanmaktadır. Menisküs yaralanmaları ya da yırtıkları kişide ağrı, ödem ve şişlik gibi şikayetlerin yanı sıra hareket kısıtlılığına da neden olmaktadır. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Menisküs Ameliyatı Nedir?

Menisküs ameliyatı hastanın durumuna göre 4 farklı şekilde uygulanabilmektedir. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Menisküs transplantasyonu (menisküs nakli)
  • Parsiyel menisektomi: yalnızca yırtık dokunun çıkarılması işlemidir.
  • Menisküs tamirleri; yırtık dokuların birbirine dikilmesi işlemidir. İyileşme süreci diğer yöntemlere oranla daha uzundur ve hasta seçimi oldukça önemlidir.
  • Total menisektomi: menisküs dokusunun tamamının çıkarılmasıdır.

Menisküs Ameliyatı Kaç Saat Sürmektedir?

Menisküs ameliyatı yırtığın alındığı durumlarda 15-30 dakika, dikildiği durumlarda yaklaşık 1 saat sürmektedir. Bu süre cerrahın deneyimi ve teknik detaylar ile farklılıklar gösterebilmektedir.

Menisküs ameliyatı öncesinde hastanın genel sağlık durumunun değerlendirilmesi, hali hazırda kullandığı ilaçların düzenlenmesi ve ameliyat bölgesinin çeşitli radyolojik görüntüleme sistemleri ile incelenmesi gerekmektedir.

meniskus-ameliyati-nedir

meniskus-yirtigi-ameliyati-sonrasi-iyilesme-sureci

Menisküs Yırtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Menisküs ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde yara bakımının yanı sıra hastanın hareketlerini doğru şekilde düzenlemesive bağışıklık sistemini güçlü tutması gerekmektedir. Oldukça güvenilir bir şekilde uygulanan ameliyat öncesinde 6-8 saat herhangi bir şey yenilip içilmemelidir. Aynı zamanda hastanın ameliyat öncesi süreçte sigara kullanmaması büyük önem taşımaktadır.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci kısa olmakla birlikte doktor önerilerine uymak çok önemlidir. Ameliyat bölgesinde morarma ya da kan birikmesi gibi durumlar doktor kontrolü altında iyileştirilmektedir. Bazı hastalar aynı gün hastaneden taburcu olabilmekte; bazı hastalar ise bir gün hastanede kalmaktadır. Ameliyat sonrasında koltuk değneği kullanımı sadece dikiş yapılan hastalarda önerilmektedir ve yaklaşık 4-6 hafta koltuk değneğinin kullanılması gerekmektedir.

Menisküs Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Menisküs ameliyatı sonrası bağışıklık sistemi güçlü tutulmalı, alkol ve sigara tüketilmemelidir. Ağrı kontrolünün sağlanması amacı ile doktor önerilerine uyulmalıdır.

Öncelikle doktorunuzun önerilerine uymalısınız. Biz hastalarımız menisküsün alındığı durumlarda; İlk 3 gün hasta kişisel bakım ve tuvalet ihtiyacı için rahatça ayağa kalkabilir, ofiste çalışabilir. Bu dönemde diz üzerine buz uygulaması çok önemlidir. 3-10 gün sakin bir hayat yaşanmalı, 10-20 gün arasında günlük yaşama dönülebilmektedir. 1. Ay sonrası koşulara izin verilmektedir.

Menisküsün dikildiği durumlarda koltuk değneği ile 3 hafta yarım, 3 hafta ¾ yük vermesine izin veriyoruz.

Aynı zamanda ameliyat bölgesinde pansuman kanama olmadığı sürece değiştirmiyoruz. Bu sürede mutlaka antiembolik çorap veriyoruz. Banyo yapıp yaranın ıslatılmasını da kesinlikle istemiyoruz. Aksi halde enfeksiyona maruz kalınabilmektedir. 7-10 gün sonunda pansuman ve bantlar çıkarılmakta, yara uygunsa duşa izin veriyoruz. Hasta 20 gün sonra denize girebilir. 1 ay sonra hamam, havuz, sauna izni verilmektedir.

Menisküs Ameliyatı Sonrası Egzersiz Çeşitleri

Menisküs ameliyatı egzersizleri: ilk evrede hafif hareketlerden oluşmalıdır. Ameliyat edilen dizin üzerine fazla yük bindirmeyecek ya da zorlamayacak hareketler uygulanmalıdır. Bu süreçte doktorun önerdiği egzersizler eklem açıklığının yeniden kazandırılması için uygulanmaktadır. Bu süreçte uygulanan egzersizler aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;

  • Topuk kaydırma
  • İzometrik hamstring güçlendirme
  • Therabandı egzersizleri

İstanbul Menisküs Ameliyatı Merkezleri

İstanbul menisküs ameliyatı merkezleri oldukça fazla olmakla birlikte ameliyatı uygulayacak doktorun yeteneği ve tecrübesinin daha önemli olduğu unutulmamalıdır. Aynı zamanda merkez seçiminde sterilizasyon durumu da değerlendirilmelidir. Menisküs ameliyatı ile ilgili detaylı bilgi için; 0 212 241 25 25 numaralı telefonu arayınız.

Etiketler:

161

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meniskus-yirtigi-nedir-belirtileri-nelerdir

Menisküs Yırtığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Menisküs yırtığı günümüzde birçok kişide görülen bir rahatsızlık olmak ile ...
                                                                                                                                       

on-diz-agrilarinda-egzersiz-onerileri

Ön Diz Ağrılarında Egzersiz Önerileri

Özellikle Quadriseps adalesinin Vastus Medialis denilen iç bölümünün kuvvetlendirilmesi önerilir. ...
                                                                                                       

diz-kireclenmesi-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler

Diz Kireçlenmesi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kireçlenme, eklemlerde kıkırdağın zarar görmesi nedeniyle oluşmaktadır. Kıkırdağın yok olması ...