Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Menisküs Yırtığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
meniskus-yirtigi-nedir-belirtileri-nelerdir

Menisküs Yırtığı Nedir?

Menisküs yırtığı günümüzde birçok kişide görülen bir rahatsızlık olmak ile beraber aynı zamanda birçok kişinin de yanlış şekilde bilgi sahibi olduğu bir hastalıktır. Günlük hayatta en sık karşılaşılan diz sorunudur ancak bu durumun hayatını en çok etkilediği kişiler sporculardır. Normal şekilde hayatına devam eden çoğu kimse de görülme durumu olsa da bu durum yukarıda belirtiğimiz gibi daha çok futbolcular ve diğer sporlar ile uğraşan insanlarda sıklık ile görülmektedir.

Menisküs rahatsızlığı ile karşılaşan bir sporcunun genel olarak spor hayatı eskisi gibi gitmemektedir, hatta bazen hem yırtık hemde oluşturduğu kıkırdak sorunları profesyonel spor hayatının erken bitmesine neden olmaktadır. Fakat gündelik hayatta da dizini herhangi bir biçimde sakatlamış veya zorlamış kişilerde de görülmektedir. Bu da gündelik hayatta korkulu bir rüya olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat diz cerrahisinde son zamanlarda yaşanan gelişmeler ve ayrıca teknoloji ile birlikte tıp dünyasında da yaşanan gelişmeler sayesin de menisküs rahatsızlığı çok kısa sürede konforlu bir şekilde tedavi edilebilecek hale gelmektedir.

Öncelikli olarak menisküsün ne olduğuna baktığımızda ise insanın diz kıkırdaktan oluşmuş bir yapıdır diyebiliriz. Bu doku ise aynı zamanda dizde üstte yuvarlak ve alt tarafta düz yüzeyli iki ana kemiğin arasında yer almaktadır. Burada bulunması; anatomik olarak birbirine uyumsuz bu iki kemik yapısının birbirine uyumunu sağlamak, bu iki kemiğin eklem görevi görürken birbirine sürtünmesini buz - buz üzerinde kayma derecesine indirmeyi sağlamaktadır. Menisküs kelimesinin kökü Yunancadan gelmekte olup ‘meni’ kökü Yunanca da ay anlamına gelmektedir. İki kemik arasında bulunan bu yapıya baktığımızda ise yukarı doğru dönük bir ay şeklinde olduğu görülmektedir. Menisküs terimi ise yine halk arasında bu kıkırdak yapının yırtılması rahatsızlığını karşılamak amacı ile kullanılmaktadır.

Menisküs adı verilen bu yapının doku olarak incelenmesi sonucunda karşımıza şu bilgiler çıkmaktadır. Menisküs dokusu kıkırdaklardan oluşmuş olan bir kemik eklem yapısıdır. Diz yapısında bulunan ve dizin hareketlerini kontrol eden bu yapı dizde bulunan alt ve üst olmak üzere iki ana kemiğin birbirine sürtünmesini önleme görevini üstlenmektedir. Yine menisküs dokusu içerisinde kan akışı bulunan bir yapıya sahiptir. Doku yapısal olarak olabildiğince ince bir yapıya sahip olmak ile beraber aynı zamanda 3.5 santimetre gibi bir uzunluğa sahiptir. Menisküs dokusunun sahip olduğu yapıda üst kısımda uzun ve ince olmak üzere kıkırdak dokuya sahip iken derinde yani içyapısın da oval kıkırdak bir yapıya sahiptir. Ayrıca bu menisküsün doku yapısında mitokondri bulunduğu için oksijensiz olarak da dokular yaşayabilmektedir. Ayrıca menisküs kendi içerisinde yüzde yetmiş dört oranında su bulundurmaktadır. Menisküsün tama yakın alınması demek kemiklerde oluşacak olan baskının yüzde dört yüz artması demektir.

Menisküs yırtığı olarak ifade edilen bu hastalığa baktığımızda genellikle menisküs dokusunu ani olarak yapılan hareketler ve dizde oluşan olan travmalar yırtmakla bereber, yapısal ve zaman içinde dejeneratif olarak oluşan yırtıklar da vardır. Bu oluşan hasar çoğu zaman da sporcular veya futbolcular da görüldüğü için bu hastalık aynı zamanda yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir futbolcu rahatsızlığı olarak da bilinmektedir.

meniskus-yirtigi-nedir

meniskus-hastaliginin-sebepleri-nelerdir

Menisküs Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Menisküs hastalığının sebeplerine bakılacak olursa ki bu sebepler aslında belli başlı olarak da bilinmektedir. Herhangi bir şekilde trafik kazası soncunda ya da benzeri olaylar ile menisküs dokusunda yırtık oluşabilmektedir. Yine en basit bir şekilde karşı karşıya kalabileceğiniz bir durum ise diz bölgesinin üstüne düşme durumunda da menisküs yırtığı görülmektedir. Dize gelmiş olan herhangi bir tekme veya bunun dışında herhangi bir darbe de yırtığa sebep olmaktadır. Yine ayaklar yerde sabit dururken gövde bel kısmından doğru dönmesi de yırtığa sebep olmaktadır.

Futbol, kayak ya da herhangi bir spor esnasında ve koşu veya yürüyüş anında diz de oluşacak olan dönmeler de menisküs yırtığına sebep olmaktadır. Aynı zamanda yürüme esnasında veya herhangi bir işte çalışırken ayağınızın takılması ile birlikte dizde ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. İnsanda yaşın ilerlemesi ile geçmişte alınan darbelerin birikmesi sonucunda da menisküs yırtığı oluşmaktadır.

Genel olarak sebepleri bu şekilde olan menisküs hastalığının belirtilerine bakılacak olursa bu hastalık kendini daha çok yürüme esnasında zorluklar veya dizde oluşan ağrılar ile kendini belli etmektedir. Fakat hastalığın kendini belli etmesi ise dizde oluşan şiddetli ağrılar ve dizde oluşan şişmeler ile birlikte diz ekleminin hareket açıklığının kısıtlanması olayı da belirtiler arasında yer almaktadır. Ayrıca dizinizin iç kısmında sıvı birikmesi olayı görülmektedir ki bu dışarıdan bakıldığında veya dizinize dokunduğunuzda da belli olmaktadır. Yine bu sıvı birikmesi dolayısı ile diz içinde bir sıvı akışı olduğu hissi de belirtiler arasında yer almaktadır. Yine diz ekleminiz herhangi bir hareket esnasında takılma veya kilitlenme olma olayları da menisküs rahatsızlığının ana belirtileri arasında yer almaktadır.

Etiketler:

90

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

on-diz-agrilarinda-egzersiz-onerileri

Ön Diz Ağrılarında Egzersiz Önerileri

Özellikle Quadriseps adalesinin Vastus Medialis denilen iç bölümünün kuvvetlendirilmesi önerilir. ...
                                                                                                       

mini-diz-hemicap-yuzey-kaplama-protezleri

Mini Diz (HemiCAP Yüzey Kaplama) Protezleri

Ortopedide en karar vermekte en zorlandığımız durumların başında 50-60 yaş ...
                                                                                                                                                   

meniskus-ameliyati

Menisküs Ameliyatı

Menisküs ameliyatı; yırtığın bırakılması durumunda ek hasarlara neden olacağı durumlarda ...