Diz Kireçlenmesi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kireçlenme, eklemlerde kıkırdağın zarar görmesi ne...
Aralık
Menisküs kırkırdak doku bir yapıdadır. Bu kıkırdak dokulu yapının yırtılması sonucu menisküs yırtığı oluşur. Menisküs yırtığı sonucu eklem hareketlerinde sürtünme sebebiyle kişide ağrılara sebep olmaktadır.
Yürümekte zorlanma, diz içinde sıvı birikmesi sonucu dizde şişkinlik, dizde kilitlenme ve bacağı bükerken zorlanma hissi menisküs yırtığının belirtileri arasındadır. Menisküs yırtığı başlangıcı şiddetli bir ağrıya neden olmayabilir fakat zaman içerisinde ağrı giderek artış gösterir. Menisküs yırtığı bir kaza sonucu oluşmuş ise yaralanmanın şiddetine göre yan ve çapraz bağların kopması gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.
Menisküs yırtığı özellikle sporcularda görülür. Vücut hareket halindeyken aniden yön değiştirirse menisküs yırtılabilir. Yaş ilerledikçe menisküs yapısal olarak değişir ve bozulmaya başlar. Bu nedenle menisküs yırtığı özellikle yaşlılarda görülür. Menisküs yırtığının gençlerde oluşması için ciddi bir kaza ya da sarsıntı geçirilmesi gerekir.
Yaşlılarda ise bir çömelme hareketi bile menisküs yırtığına neden olabilir. Nadir de olsa bazı insanların doğuştan menisküs yapıları bozuktur. Bu tipteki insanların menisküsünün yırtılması çok olası bir durumdur. Çok genç yaşlarda bile menisküsleri yırtılabilir.
Menisküs yırtığı tedavisi yırtığın bulunduğu yere ve boyutuna göre değişkenlik göstermektedir. Hastanın yaşı, hastanın diğer rahatsızlıkları ve hastanın aktivitesi tedaviyi biçimlendirir. Menisküs yırtıkları özellikle femoral yüzle ilişkili ise zaman içinde kıkırdakta aşınmaya neden olur.
Yaşlı hastalarda menisküs yırtığı oluşmuş ise yüksek ihtimalle kemik aşınması, kireçlenme gibi sorunlarda hasta da bulunmaktadır. Bu tip vakalarda hastanın tedavisinde kemik düzeltici de artroskopi ameliyatları birlikte uygulanır.
Genç bir kişide spor yaparken menisküs yırtığı oluşmuş ise genel olarak cerrahi yöntemlerle bu rahatsızlık tedavi edilir.
Menisküs dikilmesi; Eğer ki menisküs yırtığı onarılabilecek bir biçimde yırtılmış ise dikilerek tedavi edilir. Menisküs dikildikten sonra bir buçuk, iki ay kadar koltuk değnekleriyle yürünür. Menisküsü yırtılan kişi spor yapıyor ise 4 ya da 6 ay kadar spordan uzak kalması gerekmektedir. Menisküs yırtılması iyileşme süreci çok uzun sürse de uzun vadede çok problemli rahatsızlık değildir.
Yırtık menisküsün alınması; menisküs onarılamayacak seviyede yırtılmış ise cerrahi bir müdahale ile kişinin menisküsü alınır. Kişi ağır bir işte çalışıyorsa bir ay içerisinde, hafif bir işte çalışıyorsa bir hafta içerisinde işine geri dönebilir. Menisküs yırtığı’nda ilerleyen zamanlarda menisküsün alınması sorun teşkil edebilir. İlerleyen yıllarda kişi kireçlenme ve diz ağrısı gibi sağlık sorunları yaşayacaktır. Fakat bu gibi durumlar için günümüzde menisküs nakli mevcuttur. Kişi isterse menisküs nakli ile sağlık sorunlarından kurtulabilir.
Dizimiz içerisinde hem dışta hem de içte olmak üzere 2 adet farklı menisküs yapısı söz konusudur. Bunlardan eğer bir tanesi yırtılır ve artroskopik olarak temizlenirse diğer menisküsün de yırtılma riski söz konusudur. Dolayısıyla bir kere menisküs ameliyatı olan hastanın diğer menisküsünun de yırtılmaması diye bir şey söz konusu olmayacağından dolayı burada böyle bir risk olabilir.
Daha önce yırtık sebebiyle bir kısmı alınmış olan menisküsün bırakılmış olan sağlam kısmında ikinci bir yırtık olabilir. Bu da menisküs yırtıklarının tekrarlayabileceği anlamına gelmektedir. Biliyoruz ki her tip menisküs yırtığında menisküsün bir kısmını almıyoruz. Bazı menisküs yırtıkları da yırtığın yerleşimi nedeniyle dikilme şeklinde tedavi edilir. Daha önce dikilmiş menisküsler de basit travmalarla, farklı yüklenmelerle tekrar yırtılma riskine sahiptir.
Ileri yaşlarda ise eklem içi aşınmaya bağlı olarak günlük yaşamda çok basit diz hareketlerinde bile yırtılmaların oluşabilir.
Menisküs yırtığı, uzun süre tedavi edilmemesi halinde kıkırdak aşınmasına ve sonrasında diz bölümünden bacakta şişmesiyle sakatlığa kadar götürebilir. Hasta bacağını kullanamaz. Bu nedenle dize alınan darbelerde oluşan ağrıları basite almadan en kısa sürede doktora gitmek gerekir. Hastalığın cerrahi tedavisi yüzde 93’ler oranında doğru sonuç veriyor. Tabii cerrahi adımın ardından uygulanacak fizik tedavi ve egzersizler iyileşmenin önemli bir göstergesi olacaktır.
Günümüzde menisküs ameliyatları sonrası, ameliyat teknikleri ve rehabilitasyonun gelişmesiyle hastalar bir gün sonra taburcu ediliyor, bir hafta sonra da işine dönebiliyor. Spora dönüş süresi ise yapılan işleme bağlı olarak 2 ile 4 haftaya kadar sürmektedir.
Hızlı Ulaşın!
106
Çapraz bağlar diz ekleminin içinden uyluk (femur) ve kaval (tibia) ...
Menisküs hastalığı hakkında en çok merak edilenlerden bir tanesi de ...
Diz protezi günümüzde sık uygulanan bir cerrahi işlem olarak karşımıza ...