Ortopedik Cihazlar
Bulunduğunuz yerdeki bir eczaneden veya spor malze...
Temmuz
Omuz anatomik olarak çok geniş hareket açıklığı, zayıf eklem teması, bu zayıf teması desteklemek ve hareket açıklığını sağlamak için yer alan kıkırdak ve tendon destekleriyle vucudun en karmaşık eklemidir. Bu eklem ileri yüklenmelere maruz kalır.
40 yaş üzerinde omuz ağrısı nedenlerinin en önemli nedenlerinden biri rotator cuff yırtıklarıdır. Rotator cuff, humerus (üst kol kemiği)kemiğinin üst ucundaki omuz eklemini yapan baş kısmını çepeçevre saran adele-tendon bir yapıdır. Omuz eklemini yerinde tutar ve omuzun içe-dışa dönüş hareketlerini yaptırır.
Rotator manşet yırtığı gençlerde ve sporcularda ani bir harekette oluşan yaralanma ile oluşabileceği gibi, zaman içinde tekrarlayıcı kolun baş seviyesinin üzerindeki hareketlerde zamanla gelişebilir.
Yukarıdaki bulgulardan herhangi biri mevcutsa zaman geçirmeden doktora başvurun. Şikayetleriniz, hastalığın gelişme öyküsü ve dikkatli bir muayene ile önemli ölçüde fikir sahibi olunabilir. Röntgen incelemesi kemik kaynaklı bulguların tesbitinde yararlıdır. Ancak rotator manşetin direkt izlenebildiği MR ve ultrasonografi gibi tetkikler genellikle kesin tanı ve tedavinin planlanması için gereklidir.
Rotator manşet yırtıkları parsiyel (tam olmayan) veya tam yırtık biçiminde olabilir. Tendonun bütün kalınlığınca olmayan parsiyel yırtıklar cerrahi olmayan tedaviye iyi yanıt verirler. Cerrahi olamayan tedaviye yanıt vermeyen parsiyel yırtıklar ve tam yırtıklarda cerrahi tedavi gerekir.
Doktorunuz yırtık tam değilse (parsiyel yırtık) aşağıdaki cerrahi olmayan tedavi seçeneklerini önerebilir;
Yukarıdaki yöntemlere cevap alınamayan parsiyel yırtıklar veya tam yırtıklar için çeşitli cerrahi tedavi seçenekleri vardır. Aşağıda tanımlanan yöntemler modern omuz cerrahisi teknikleridir. Burada hangi tekniğin seçileceğine rotator manşetteki yaralanmanın büyüklüğü, yeri, nedenine bağlı olarak karar verilir. Artroskobik müdahale sırasında omuzdaki tesbit edilen diğer patolojilerinde düzeltilmesi şansı vardır.
Tüm omuz hastalıklarında olduğu gibi rotator manşet yaralanmaları ardından normal fonksiyonlara dönüş zaman alır. Cerrahi tedaviler sonrası bu zaman 6 ay veya daha uzun olabilir. Temel prensip eklem hareketlerini arttırıcı ve adele gücünü geliştirici hareketlerin yapılmasıdır. Doktorunuzun vereceği programı uygulamak nihai sonuçta operasyon kalitesikadar belirleyicidir. İyi ellerde yapılan cerrahi ve iyi bir fizyoterapi programı sonrası % 90 civarında tatmin edici sonuçlar alınabilmektedir.
Rotator cuff yırtıkları tanı konduğu anda onarılmadığında sırasıyla;
Bu onarım sonrası 6 hafta boyunca kolun yukarı ve yana kaldırılmasını yasaklıyorum. Ancak hastalarımı operasyonun ertesi günü egzersize başlatıyorum, bilgisayar kullanması, yüzünü yıkaması, diş fırçalaması gibi aktivitelere izin veriyorum. Gece yatarken, kalabalık alanlarda basit bir kol askısı kullanmasını istiyorum. Operasyon sonrası 15. Günden itibaren güvendiğim fizyoterapistlere yollayarak fizik tedaviye başlatıyorum. Fizik tedaviyi tam fonksiyon elde edilene kadar haftada 3 kez, 8-16 hafta arasında devam ettiriyorum.
70 yaş üzeri kuvvet kaybı tam olmayan, omuz hareket açıklığına ihtiyacı olmayan hastalarda operasyon uygulamadan fizik tedavi öneriyorum. 75 yaş üzerinde çok aktif ve sağlıklı hastalar hariç operasyon önermiyorum.
110
Sıklıkla ayak bileği burkulması gibi incinmelerden sonra; ayak bileğinin dış ...
Her beş erişkinden dördü hayatı boyunca bel ağrısından yakınmaktadır. İşe ...
Vücuttaki organlar ve dokular hücre adı verilen yapı taşlarından oluşmuştur. ...